Domeniu: Literatură de călătorie -> Eseuri şi jurnale de călătorie
Literatură universală -> Antologii
Literatură universală -> Americană
Literatură universală -> Eseuri și corespondență
Colecție: BIBLIOTECA POLIROM -> Seria de autor “Henry Miller”
Număr pagini: 216
ISBN: 978-973-46-2292-4
Tip ediție: broșată
Format: 130x200
An apariție: 2011
Henry  Miller
Colosul din Maroussi
Stoc epuizat
Traducere din limba engleza si note de Cristina Felea
 
Al zecelea volum din seria pe care Editura Polirom o dedica lui Henry Miller, „un scriitor de neegalat” (Norman Mailer).
 
Colosul din Maroussi este un gen aparte de jurnal de calatorie, scris in maniera foarte intensa, subiectiva si candida a lui Henry Miller. In 1939, resimtind amenintarea razboiului si a retardului artistic, Miller pleaca in Grecia, la invitatia prietenului sau, scriitorul Lawrence Durrell si, impresionat de peisajele si de oamenii pe care ii intilneste pe parcursul calatoriei sale – in special de scriitorul grec George Katsimbalis, caruia i-a dedicat cartea sa –, incepe sa-si astearna pe hirtie opiniile radicale despre razboi, impresiile si transformarile spirituale prin care trece zi de zi, in contact cu locuri si oameni care il fascineaza profund. Ca orice calatorie spirituala, si aceasta sta sub semnul epifaniei, al experientei liminale si al renasterii, in care omul se regaseste „gol ca un salbatic”, eliberat de orice notiuni idealiste despre Dumnezeu, credinta si morala.
 
Colosul din Maroussi este o carte deosebita de tot ce s-a scris pina acum despre Grecia. Un teritoriu iubit si urit in acelasi timp, cu o istorie atit de bogata, ea are privilegiul de a fi batuta cu pasul si apoi descrisa de un scriitor innascut, cu o perspectiva istorica si literara inedita.” (The New York Sun)
 
„Ce poate fi mai bine-venit decit o carte de calatorii atit de prietenoasa despre Grecia, scrisa de autorul Tropicelor?” (The New Republic)
 
Colosul din Maroussi isi trage energia dintr-o calatorie elena de noua luni. In aceasta perioada, Miller a pregatit terenul pentru un adevarat imn adus unei culturi din care lumea inca se hraneste.” (The New York Times)
9.62 RON
Varianta tiparită
Adaugă in coș
Adaugă la favorite
Sumar
Despre autor
Henry  Miller (autor)

Henry Valentine Miller (1891-1980) s-a nascut in Yorkville, New York, intr-o familie de origine germana. Si-a petrecut anii de scoala in Brooklyn, intre 1909 si 1924 a lucrat in atelierul de croitorie al tatalui sau, a trecut prin greutati, slujbe prost platite, in medii dominate de saracie si mediocritate. Hotarit sa se apuce de scris, la treizeci de ani pleaca la Paris, unde isi petrece urmatorul deceniu. Se imprieteneste cu scriitorul Lawrence Durrell si o cunoaste pe Anaïs Nin, cu care traieste o adevarata poveste de dragoste si care il va sprijini la inceputurile carierei sale. In 1934 scrie Tropicul Cancerului, un roman cu tenta autobiografica. Devine faimos pentru descrierile sale realiste si cistiga simpatia unor autori precum T.S. Eliot si Ezra Pound. Tot in anii ‘30 publica Primavara neagra si Tropicul Capricornului. In 1940, Miller se intoarce in America si se stabileste in Big Sur, California, pentru urmatorii douazeci de ani. Scrie alte citeva volume, critice la adresa Americii si de un deosebit umor; din aceasta perioada dateaza si capodopera sa, trilogia „Rastignirea trandafirie”, alcatuita din Sexus (1949), Plexus (1953) si Nexus (1960). In anii ‘60 incep sa-i apara si in America primele romane, iar Miller ajunge peste noapte un idol printre scriitorii americani. La Editura Polirom au fost traduse: Sexus (2010), Plexus (2010), Nexus (2010), Primavara neagra (2010), Zile linistite la Clichy (2010), Cosmarul climatizat (2011), Tropicul Cancerului (2011), Tropicul Capricornului (2011), Lumea sexului (2011), Colosul din Maroussi (2011), Intelepciunea inimii (2012) si Un diavol in paradis (2013).

Recomandari

Parerea cititorilor
mai multe comentarii..
Lasa un comentariu
Trebuie sa fii logat pentru a putea lasa un comentariu. Log in