Înapoi

Chihlimbar, de Cătălin Pavel, laureat al Premiilor Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România, 2017-2018

Știri și lansări
Lansare carte image

Chihlimbar, de Cătălin Pavel, laureat al Premiilor Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România, 2017-2018

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de:
Tue, 02 Jul 2019 13:20:00 +0200 $Date_date $day_
$day_ $month_ $year_

Romanul Chihlimbar, apărut în colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom (2017), este laureat al Premiilor Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România, ediția 2019, la secțiunea Proză.

Premiile au fost decernate sîmbătă, 29 iunie, la sediul Muzeului de Artă din Constanța, juriul fiind format din: Angelo Mitchievici, președinte și alți membri: prof. univ. Nicolae Rotund, Ovidiu Dunăreanu, redactorul-șef al revistei Ex Ponto, prof. univ. dr. Sergiu Miculescu și poetul Costel Bunoaică. Mai multe detalii despre laureații celorlalte secțiuni, aici.

Cînd biografiei balcanizate a muzicianului franco-flamand Josquin des Prez i se adaugă o călătorie în Dobrogea, fresca istorică se scorojeşte brusc ca într-o reclamă şi devine o parodie sprintenă. Aici Hanul Ancuţei e, cum-necum, o tabără de creaţie, cu fonduri renascentiste nerambursabile, pentru scriitorii şi muzicienii dintr-o Uniune Europeană medievală. Singurătatea lipseşte din acest roman. Se glumeşte, în gînd sau nu, cu pretexte gîrlă, de la concursul scolastic pentru cea mai complicată alegorie despre Dumnezeu la conflictul dintre birocraţie şi amour courtois. Este o variantă europeană a celor 1.001 de nopţi, una în care se trăieşte din dragoste, pe muzică şi fără discernămînt. Romanul de iubire este camuflat într-o cercetare a „trecutului absolut”, stocat integral în „grădina întristării şi havuzul snoavelor” ca într-un hard disk.

Cătălin Pavel (n. 1976), doctor în arheologie. Săpături în ţară şi în Maroc, Franţa, Germania, Israel, Anglia şi în special Turcia (Milet, Gordion şi, în 2005-2010, Troia), avînd ca rezultat volume academice ca Describing and Interpreting the Past (Editura Universităţii din Bucureşti, 2010) şi Dicţionar de Mitologie Greco-Romană (coautor, Corint, 2011) şi o rubrică permanentă de arheologie în Dilema veche. Bursier CEREFREA la Université Paris 1 Sorbonne, Chevening la Universitatea din Oxford, Andrew W. Mellon la Institutul Arheologic Albright din Ierusalim; a predat cursuri de artă clasică în Bucureşti şi Atlanta. A debutat în poezie cu Altera Pars (A.T.U., 2013), cel mai recent volum de versuri fiind Adagietto (frACTalia, 2016). Romane: Aproape a şaptea parte din lume (Humanitas, 2010; traducere franceză, 2017), Nicio clipă Portasar (Cartea Românească, 2015) şi Trecerea (Cartea Românească, 2016; Premiul Naţional de Proză al Ziarului de Iaşi, nominalizat la premiile Uniunii Scriitorilor din România).