Înapoi

Adrian Papahagi la Iaşi

Știri și lansări
Lansare carte image

Adrian Papahagi la Iaşi

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de:
Wed, 13 Mar 2019 17:27:00 +0300 $Date_date $day_
$day_ $month_ $year_

Miercuri, 20 martie, ora 12.00, la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” (Sala „B.P Hasdeu”, Păcurari 4, Iaşi), vor avea loc conferinţa şi lansarea volumului Manuscrisele medievale occidentale din România. Census, recent apărut în colecţia „Biblioteca Medievală” a Editurii Polirom. Volum coordonat de Adrian Papahagi şi publicat în colaborare cu Centrul de Istoria Cărții și a Textelor – CODEX, UBB Cluj.

Vor vorbi:
Eugen Munteanu
Florin Crîşmăreanu
Adrian Papahagi
Va modera:
Rodica Pop

Acest Census oferă cercetătorilor o vedere de ansamblu asupra conținutului, provenienței și decorației manuscriselor medievale în grafie latină din România. Lucrarea este totodată primul inventar național al acestor manuscrise și aduce la lumină codici necunoscuți pînă în prezent. Sînt recenzate complet și descrise unitar – unele pentru prima oară – manuscrisele de la Alba Iulia, Brașov, București, Cisnădie, Cluj, Gheorgheni, Mediaș, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Sfîntu Gheorghe, Sibiu, Sighișoara, Tîrgu Mureș și Timișoara. În cazul unor codici descriși în trecut sînt propuse noi identificări de texte, descrieri codicologice mai exacte, datări mai precise sau stabilirea mai sigură a provenienței. Volumul include în anexă manuscrise sau fragmente menționate în literatură, dar nereperabile în prezent. Studiul introductiv schițează istoria și conținutul colecțiilor de manuscrise medievale occidentale din România. În fine, volumul este completat de numeroși indici: autori și titluri, posesori și locuri de proveniență, copiști, limbă, decorație, notație muzicală, data manuscriselor.

 

Adrian Papahagi este doctor în studii medievale al Universității Sorbona (Paris IV) și conferențiar la Facultatea de Litere a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj. A predat la Sorbona, la Institutul Catolic din Paris și la Universitatea Paris VII. A avut burse doctorale și post-doctorale la Oxford, Warburg Institute-Londra și New Europe College, București. În anul 2007 a fondat la Universitatea din Cluj Centrul de Istoria Cărții și a Textelor (CODEX), a cărui menire este studiul manuscriselor medievale și tradiția textelor. Mai multe detalii, aici:

 

Adinel-Ciprian Dincă este doctor în istorie al Universităţii „Babeş Bolyai” din Cluj și conferențiar la Departamentul de Istorie Medievală, Premodernă și Istoria Artei al acestei universități. Totodată, este cercetător și coeditor al seriei Documenta Romaniae Historica. Series C. Transilvania în cadrul Institutului de Istorie „George Barițiu” din Cluj al Academiei Române. A efectuat mai multe stagii de formare doctorală și postdoctorală în Austria (Graz, Viena), Germania (Tübingen, Frankfurt am Main, Erlangen, Oldenburg etc.) și Italia (Veneția, Trento, Roma etc.). Mai multe detalii, aici.

Andreea Mârza este doctor în istorie al Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj, lector la Facultatea de Teologie Greco-Catolică, Departamentul din Blaj, şi cercetător la centrele CODEX şi Trans.Script din cadrul aceleiaşi universităţi. A efectuat stagii de formare doctorală la Viena, Roma, Vatican, Bratislava și Martin (Slovacia). Mai multe detalii, aici.