Înapoi

Alexandru Papadopol citește din Homeric, un nou roman semnat de Doina Ruști

Știri și lansări
Lansare carte image

Alexandru Papadopol citește din Homeric, un nou roman semnat de Doina Ruști

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de:
Mon, 23 Sep 2019 14:01:00 +0300 $Date_date $day_
$day_ $month_ $year_

O oră de lectură, în timp ce răsfoim cărțile

Librăria Cărturești Carusel (str. Lipscani 55, București)

Joi, 26 septembrie 2019, ora 19.00

Îți propunem o plimbare printre rafturi, alături de cuvinte înaripate, dansînd pe muzica frazelor. De cîte ori n-ai vrut să intri într-o librărie și să ascuți un fragment de roman, fără apăsările timpului, fără discursuri?

Să vii cînd vrei, să pleci tot așa!

Lectura va avea loc la parterul librăriei.

Cine doreşte poate să schimbe cîteva cuvinte cu Doina Ruști, la măsuța celor mai tainice povești (etajul I).

George Onofrei va face o mini-introducere a evenimentului.

O pădure cu stafii și ierburi vrăjite. O ființă stranie. O întîmplare neobișnuită. În afara timpului, în afara istoriei. În miezul cald al poveștii.

Homeric, apărut de curînd la Editura Polirom, adoptă registrul fantastic și o structură de avangardă, fiind, într-un anumit fel, o sinteză a prozei scrise de Doina Ruști. Un trailer al cărții, aici.

Cînd din Pădurea Cotroceni răbufnesc aburii parfumați ai altei lumi, ceva teribil și străvechi pătrunde în casele bucureștenilor. Prin Gorgani, începe să bîntuie o stafie, iar oamenii dispar, unul cîte unul, printre dispăruți numărîndu-se și o celebră ghicitoare, de care se leagă existențele multora. În nopțile întunecate o trăsură roșie străbate străzile, scormonind fricile ancestrale ale orașului. Iar, așa cum se întîmplă în vremuri fragile, un bărbat și o femeie se îndrăgostesc nebunește.

„Un răsfăț al simțurilor și un desfrîu al fabulosului într-o carte a pasiunilor damnate și al farmecelor fatale.” (Paul Cernat)

„Romanul pornește de la o aspirație erotică, de la acel timp, de fapt, cînd nu știi încă ce-ți dorești, în schimb știi cu certitudine că vrei să ai, să strîngi, cu un fel de lăcomie jenantă, aripioarele atît de fragile ale altei ființe, pe care nici măcar n-o cunoști. De aici pînă la teritoriul mistic, în care trăiesc monștrii, zînele și spiridușii nu mai este decît un pas. Iar Homeric este povestea acestui pas.” (Doina Ruști)

Doina Ruști, prozatoare contemporană, apreciată pentru forța epică, pentru originalitatea și erudiția romanelor sale, a fost recompensată cu cele mai însemnate premii literare românești, printre care și Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române. Tradusă în numeroase limbi, inclusiv în chineză, invitată la evenimente internaționale de prestigiu, a scris zece romane, dintre care amintim: Zogru (2006), Fantoma din moară (2008), Lizoanca la 11 ani (2009), Manuscrisul fanariot (2015) și Mâța Vinerii (2017).

Pagină web: http://doinarusti.ro

Blog: https://adevarul.ro/blogs/doina.rusti