Înapoi

Alin Gavreliuc la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași

Știri și lansări
Lansare carte image

Alin Gavreliuc la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de:
Mon, 25 Mar 2019 14:18:00 +0300 $Date_date $day_
$day_ $month_ $year_

Miercuri, 3 aprilie, ora 16.00, în Aula Magna „Mihai Eminescu” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (Corp A, Bd. Carol I, nr. 11), se va desfășura conferința pe tema „Despre cum știm să fim împreună în România de azi”, însoțită de lansarea volumului Psihologia socială și dinamica personalității, de Alin Gavreliuc, apărut de curînd în colecția „Collegium. Psihologie” a Editurii Polirom, prefațat de Septimiu Chelcea şi Adrian Opre.

Vor vorbi, alături de autor:
Nicu Gavriluță
Ștefan Boncu

Eveniment organizat de:
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași
Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice
Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei

„Lucrarea se particularizează în literatura psihosociologică românească nu numai prin cantitatea și calitatea informațiilor, cu precădere din surse anglofone, ci și prin modul ingenios de prezentare. În locul structurii canonice a tratatelor de psihologie socială, în care capitolele coincid cu fenomenele și procesele psihosociale, grupurile umane, comportamentul colectiv, afilierea, agresivitatea etc. sînt inspirat reașezate în cele douăsprezece capitole ale cărții. Și ar mai fi de spus că, pe parcursul întregii lucrări, autorul nu se îndepărtează de abordarea interdisciplinară a fenomenelor și proceselor sociale, interdisciplinaritatea fiind o notă definitorie a psihologiei sociale.” (Septimiu Chelcea)

„Cartea lui Alin Gavreliuc este o aplecare sensibilă și profundă asupra dinamicii personalității umane, așa cum rezultă ea din diversitatea interacțiunilor sociale. Volumul întîmpină nevoile mai multor categorii de cititori. Pe de o parte, satisface necesitățile epistemice ale cercetătorilor și practicienilor care activează în domenii științifice precum psihologie, sociologie, antropologie, filosofie. Pe de altă parte, problematica personalității, prin fațetele sale expuse în această carte, întîmpină și setea de cunoaștere și înțelegere specifică a intelectualilor din alte domenii. Nu mic va fi numărul celor care, dincolo de specificul biografiei lor profesionale, care le conturează un anume mod de a privi lumea, vor afla în paginile acestei lucrări răspunsuri la întrebări esențiale ce privesc subtilitatea ființei umane. Nevoia de înțelegere și rîvna căutării lor vor fi frumos răsplătite prin lectura acestui volum.” (Adrian Opre)

Alin Gavreliuc este profesor universitar la Universitatea de Vest din Timişoara, Facultatea de Psihologie şi Sociologie, doctor în Psihologie socială al Universităţii din Bucureşti (2003), cu abilitarea obţinută în Psihologie la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca (2013). Este membru al Asociaţiei Internaţionale de Psihologie Interculturală – IACCP (International Association for Cross-Cultural Psychology). Semnează şapte volume în calitate de unic autor, cinci în calitate de coautor sau coordonator, precum şi peste 50 de articole în reviste şi volume de specialitate din ţară şi din străinătate şi studii în cele mai relevante jurnale din lume în domeniul psihologiei interculturale (Journal of Cross-Cultural Psychology) şi psihologiei sociale (Journal of Personality and Social Psychology). A coordonat sau a fost integrat în colectivul a peste 20 de proiecte de cercetare şi implementare cu finanţare naţională sau internaţională. De acelaşi autor, la Editura Polirom au mai apărut: De la relaţiile interpersonale la comunicarea socială. Psihologia socială şi stadiile progresive ale articulării sinelui (2006), Psihologie interculturală. Repere teoretice şi diagnoze româneşti (2011).