Înapoi

Alina Nelega și Simona Goșu, laureate ale Premiilor Sofia Nădejde, ediția 2021

Știri și lansări
Lansare carte image

Alina Nelega și Simona Goșu, laureate ale Premiilor Sofia Nădejde, ediția 2021

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de:
Mon, 18 Oct 2021 10:04:00 +0200 $Date_date $day_
$day_ $month_ $year_

un nor în formă de cămilă de Alina Nelega (Polirom, 2021) și Fragil de Simona Goșu (Polirom, 2020) sunt laureate în cadrul celei de-a patra ediții a Galei Premiilor Sofia Nădejde pentru Literatură Scrisă de Femei, la categoriile Proză și Debut-Proză.

Juriul, format din Cristina Ispas, Florina Pirjol, Andreea Pop, Cosmin Borza și Vlad Pojoga, a selecționat dintre cărțile publicate în perioada 1 septembrie 2020 – 1 septembrie 2021, urmând ca volumele apărute după această dată să intre în competiție pentru ediția următoare.

Proiectul Zilele Sofia Nădejde, ediția a patra, este organizat de Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, co-finanțat de A.F.C.N. Mai multe detalii despre această ediție și titlurile premiate la celelalte categorii, aici.

un nor în formă de cămilă, Fiction Ltd, 2021

un nor în formă de cămilă rescrie tragedia din Hamlet, recompunând istoria tulburată a unei familii pentru care teatrul este singurul acasă. O tensionată înfruntare a orgoliilor, singurătăților și obsesiilor, în care fiecare dintre protagoniști încearcă să afle cine este cu adevărat, dincolo de iluziile care se creează în ambianța scenei. Relatate – până la un punct – din perspectiva mamei, regizoare trecută de prima tinerețe, fascinată de «jocul cu vorbele» și animată de o patetică luciditate, situațiile din piesa lui Shakespeare dobândesc rezolvări și semnificații noi, într-o narațiune surprinzătoare, al cărei ritm alert te ține prizonier de la început până la sfârșit.” (Carmen Mușat)

„Ce e cititul în nori dacă nu jocul liber al fanteziei, semnul imaginației puse la lucru? Alina Nelega ne introduce cu titlul romanului în fabulația de gradul doi când confruntă una din piesele de căpătâi ale teatrului cu ipoteza răsturnată a nebuniei personajului. Nu, fiul nu joacă nebunia, ci e bolnav, iar mama, care îl cunoaște dincolo de masca socială, se scufundă împreună cu el în purgatoriul suferinței psihice. Născut din stăpânirea mecanismelor dramaturgiei și din fidelitatea Alinei Nelega pentru scenă, romanul explorează în cercuri concentrice ficțiunea autonomă, edificată pe referințe la lumea teatrală autohtonă.” (Oana Cristea Grigorescu)

Alina Nelega este romancieră și autoare dramatică. Piesele sale de teatru sunt jucate și premiate la nivel național și internațional. Dublă laureată UNITER, „Autor European” la Heidelberger Stückemarkt, Honorary Fellow in Writing al Universității din Iowa, SUA, este profesor universitar și conduce masteratul de scriere dramatică al Universității de Arte din Târgu-Mureș. În 2020 i se decernează premiul pentru proză al revistei Observator Cultural pentru romanul ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat (Polirom, 2019).

Fragil, Ego. Proză, 2020

Volum nominalizat la Premiile revistei „Observator cultural”, Premiile Uniunii Scriitorilor din România și la Premiul Național de proză „Ziarul de Iași”, ediția 2021

„Cu aceste remarcabile proze de debut, Simona Goșu nu datorează nimic tradiției literare de la noi. Subiectele ei sunt pe cât de actuale, pe atât de inedite, subsumate temei vulnerabilității fără să facă vreo concesie așteptărilor sau sensibilității cititorilor: familii monoparentale depășite de situație, maternitate nedorită sau frici neînțelese, copii lăsați la cheremul instinctelor sau al hazardului... Dramatismul situațiilor fiind egalat doar de finețea cu care se desfășoară, căci sunt mult calm în așteptarea cruzimii și multă subtilitate în preajma răului. Cât despre limbaj, rareori cineva a reușit să «taie» atât de adânc, lăsând urme atât de puțin vizibile. Uimire, plăcere și admirație – asta am simțit citind, recitind și povestind și altora aceste povestiri, printre cele mai bune scrise la noi în ultimii ani. Un debut memorabil, care – cred – va marca proza scurtă românească.” (Marius Chivu)

Simona Goșu (n. 1976) este traducător, a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, secția engleză-română la Universitatea din București și un master de lingvistică aplicată și predarea limbii engleze. În 2016, a urmat un curs de scriere creativă, organizat de Revista de Povestiri, sub îndrumarea lui Florin Iaru și Marius Chivu. A publicat proză scurtă în Iocan, Familia, Steaua și pe revistadepovestiri.ro. Fragil este cartea sa de debut.