Înapoi

Andrei Dósa la Festivalul European al Romanului de Debut de la Budapesta

Știri și lansări
Lansare carte image

Andrei Dósa la Festivalul European al Romanului de Debut de la Budapesta

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de:
Thu, 25 Apr 2019 10:24:00 +0300 $Date_date $day_
$day_ $month_ $year_

În perioada 25-28 aprilie 2019, Andrei Dósa va participa la Festivalul European al Romanului de Debut, din cadrul Festivalului Internațional de Carte de la Budapesta. Festivalul European al Romanului de Debut, aflat la cea de-a 19-a ediție, lansează tineri scriitori din țările membre ale Uniunii Europene, iar în acest an participă reprezentanți din 23 de țări. Mai multe detalii despre festival, aici.

Autorul va participa la mai multe evenimente dedicate atît romanului Ierbar, cît și volumelor sale de poezie:

Vineri, 26 aprilie

Ora 17:00, standul României, B4
Prezentarea romanului Ierbar, de Andrei Dósa, apărut de curînd la Editura Polirom în colecția „Ego. Proză”. Fragmente din roman au fost traduse de către Lajos Nagy pentru European First Novel Festival.

Moderator: Claudiu Turcuş
Translator: Lajos Nagy

Eveniment organizat de Ministerul Culturii şi Identității Naționale, în parteneriat cu Institutul Cultural Român la Budapesta.

Sâmbătă, 27 aprilie
Ora 14:00, standul României, B4
Dezbatere cu titlul Cum spargem tavanul de sticlă al poeziei?
Participă autorii Pavel Şuşară, Floarea Ţuţuianu, Andrei Dósa.

Moderator: Claudiu Turcuş
Translator: Lajos Nagy

Eveniment organizat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale în parteneriat cu Institutul Cultural Român la Budapesta.

Oscilînd între rutină şi senzaţiile induse de experienţele narcotice, un grup de prieteni navighează printr-un spaţiu urban populat de figuri groteşti, blazate sau aflate pe marginea prăpastiei. O vizită de lucru la o fermă de flori din Hawaii, o experienţă virtuală aproape mistică, lumea necunoscută a bătrînilor de la un azil sau o şedinţă de storytelling alimentată de stimulenţi mentali chimici sunt doar cîteva dintre punctele de intersecţie ale personajelor. Efervescentă, surprinzătoare, halucinantă, Ierbar spune povestea căutării trăirilor intense şi, odată acestea găsite, a nevoii de a le împărtăşi cu cineva.

„Regizorul, pe post de dealer-mecena. Scriitorul, Hackerul, Filozoful şi... Gabi, o femeie – consumatori. Ei sunt Craii de Curtea-Veche, narcomanii începutului de secol. Andrei Dósa i-a prins ca într-un acordeon şi ne împărtăşeşte în Ierbar condensarea şi dilatarea nu neapărat a unor poveşti, ci a percepţiei acestor personaje cu care de multe ori ne intersectăm. Contează şi povestea, dar mai ales modul în care e spusă. Un roman despre consumarea visurilor, despre ratare, despre spălarea machiajului într-o băltoacă de la ieşirea din club.” (Alexandru Vakulovski)

Andrei Dósa s-a născut în 1985, la Braşov. A publicat volumele de poezie Când va veni ceea ce este desăvârşit (Editura Tracus Arte, 2011), American Experience (Editura Cartea Românească, 2013), Nada (Editura Pandora M, 2015) şi Adevăratul băiat de aur (Casa de Editură Max Blecher, 2017). A tradus mai multe cărţi din engleză şi maghiară. În anul 2017 a fost unul dintre cei zece scriitori incluşi în programul New European Voices, coordonat de platforma Literature Across Frontiers. În prezent, este redactor al revistei Poesis International.