Înapoi

Aslı Erdoğan, premiată de Fundaţia Bibliotecii „Václav Havel” din New York

Știri și lansări
Lansare carte image

Aslı Erdoğan, premiată de Fundaţia Bibliotecii „Václav Havel” din New York

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de:
Wed, 04 Sep 2019 12:12:00 +0200 $Date_date $day_
$day_ $month_ $year_
  • Aslı Erdoğan este autoarea volumului Acum nici tăcerea nu-ți mai aparține (Polirom, 2018), volum ce cuprinde articolele sale din publicaţia pro-kurdă Özgür Gündem, în care aceasta denunţă pericolul suprimării libertăţii de exprimare şi pentru care, după tentativa eşuată de lovitură de stat din Turcia (iulie 2016), a fost arestată şi ţinută timp de patru luni în inchisoare

Autoarea şi activista turcă Aslı Erdoğan a cîştigat de curînd Disturbing the Peace Award to a Courageous Writer at Risk, premiu oferit de Fundaţia Bibliotecii „Václav Havel” din New York.

Premiul le este oferit anual scriitorilor care au împărtăşit convingerile lui Václav Havel privind drepturile omului şi care au suferit nedreptăţi pentru ideile lor.

Ceremonia de decernare a premiului în valoare de 5000 $ va avea loc pe 26 septembrie, la Bohemian National Hall din New York, şi îi va fi înmînat autoarei de către Dagmar Havlova, soţia fostului preşedinte, activist în drepturile omului şi dizident ceh Václav Havel.

Alături de Aslı Erdoğan, au mai fost nominalizaţi: Ahmet Altan (Turcia, în închisoare), Atef Abu Saif (Palestina, trăieşte în Gaza), Ketty Nivyabandi (Burundi/Canada) şi Marcia Tiburi (Brazilia, trăieşte în Franţa).

Din juriu fac parte: Liao Yiwu, Wen Huang, Kevin Klose şi Elzbieta Matynia.

Premiul Disturbing the Peace Award to a Courageous Writer at Risk a fost cîştigat anterior de către autorul, reporterul, muzicianul și poetul chinez Liao Yiwu (2018), romancierul turc Burhan Sönmez (2017) și scriitoarea birmaneză Ma Thida (2016).

Mai multe detalii despre premiu, aici.

De formaţie fiziciană, Aslı Erdoğan (n. 1967, Istanbul) a lucrat la Centrul European de Cercetări Nucleare din Geneva, apoi a făcut studii de antropologie la Rio de Janeiro, unde a scris primul său roman (Omul cochilie, 1994). Revine la Istanbul în 1996 şi se consacră literaturii (cu romanul Mandarinul miraculos) şi jurnalismului. În 1998 a început o rubrică într-unul dintre cele mai influente ziare turceşti, cotidianul Radikal.

Articolele în care pledează pentru drepturile femeii şi tratează subiecte tabu vorbind de închisori, tortură, chestiunea kurdă au atras asupra ei, în aceeaşi măsură, faimă, dar şi tribulaţii, culminînd cu concedierea, în 2001.

Arestată şi închisă în august 2016 împreună cu colegii din redacţia ziarului de opoziţie la care scria (Özgür Gündem), este eliberată după mai bine de patru luni şi judecată în stare de libertate condiţionată.

În 2017 i s-a decernat Premiul pentru Pace Erich Maria Remarque, iar în 2018, Premiul Simone de Beauvoir pentru libertatea femeilor.

În prezent trăieşte în exil, în Graz, Austria. Textele ei au fost adaptate şi pentru teatru, balet clasic, radio şi film.

Alături de alţi şase scriitori, printre care Orhan Pamuk şi Yaşar Kemal, a fost subiectul unui documentar regizat de Osman Okkan

Oraşul în mantie purpurie, cartea care i-a adus celebritatea scriitoarei turce Aslı Erdoğan, apărută în 1998 şi tradusă în numeroase limbi, printre care franceză, norvegiană, germană, bosniacă, arabă, bulgară, suedeză şi engleză, a apărut de curînd în colecţia „Biblioteca Polirom. Seria Actual”, traducere din limba germană de Gabriella Eftimie.

Autoarea va fi prezentă anul acesta la cea de-a VII ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi (FILIT), 2-6 octombrie 2019.