Înapoi

Atelier de lectură & dezbatere la Iași: Suntem dezrădăcinate, de Malala Yousafzai, laureată a Premiului Nobel pentru Pace

Știri și lansări
Lansare carte image

Atelier de lectură & dezbatere la Iași: Suntem dezrădăcinate, de Malala Yousafzai, laureată a Premiului Nobel pentru Pace

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de:
Wed, 29 Jan 2020 13:39:00 +0300 $Date_date $day_
$day_ $month_ $year_

„M-am născut într-o ţară care a luat fiinţă la miezul nopţii. Cînd am fost atît de aproape de moarte, abia trecuse de miezul zilei.” (Malala Yousafzai)

Joi, 13 februarie, la ora 17.00, în Sala „B.P. Hasdeu”, a Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iași, va avea loc un atelier de lectură & dezbatere pornind de la volumul Suntem dezrădăcinate. Călătoria mea şi poveştile altor fete refugiate din toată lumea, de Malala Yousafzai, laureată a Premiului Nobel pentru Pace și a autoarea bestsellerului Eu sînt Malala.

Participă: elevii claselor a 10-a B și a 11-a B, Colegiul Richard Wurmbrand, Iași

Moderează:
prof. Elena-Laura S. Radu
prof. Brândușa Silvia Chelariu
prof. Lavinia Beșliu

Intrarea liberă

Volumul Sîntem dezrădăcinate. Călătoria mea și poveștile altor fete refugiate din toată lumea, de Malala Yousafzai, a apărut de curînd la Editura Polirom, în traducerea Biancăi Alecu.

În acest nou volum, Malala Yousafzai le aduce în faţa noastră cîteva dintre persoanele aflate în spatele statisticilor și știrilor zilnice despre milioanele de oameni din întreaga lume ce sînt forţaţi să-și părăsească domiciliul.

Vizitele făcute de Malala în taberele de refugiaţi au ajutat-o să vadă cu alţi ochi propria experienţă a dezrădăcinării – mai întîi ca persoană strămutată intern, în perioada copilăriei petrecute în Pakistan, apoi ca activist la nivel internaţional ce putea călători oriunde în lume, mai puţin în iubita ei ţară natală.

În Sîntem dezrădăcinate, Malala nu spune doar povestea ei despre adaptarea la o nouă viaţă și dorul de casă, ci împărtășește și poveștile unor tinere pe care le-a întîlnit în timpul numeroaselor ei călătorii – tinere care şi-au pierdut familia, comunitatea și, adesea, singurul mod de viaţă pe care-l știau.

În plină criză a migraţiei, în timp de război și conflicte izbucnite la graniţă, Sîntem dezrădăcinate este un avertisment important care amintește că fiecare dintre cei 68,5 milioane de oameni ce sînt strămutaţi în prezent reprezintă o persoană – adesea tînără – cu propriile sale speranţe și aspiraţii, care merită să trăiască în pace și să-i fie respectate drepturile universale.

Malala Yousafzai este autoarea volumului Eu sînt Malala, apărut în anul 2014 la Polirom, traducere de Ioana Georgescu.

Malala Yousafzai este cofondatoare și membră a conducerii organizaţiei Malala Fund. A început să militeze pentru educaţie la vîrsta de unsprezece ani, perioadă în care a scris un blog anonim pentru BBC Urdu despre viaţa sub ameninţarea talibanilor din valea Swat, Pakistan. Pe urmele tatălui său, Malala a susţinut public dreptul fetelor la educaţie, ajungînd să fie mediatizată și premiată în întreaga lume. La cincisprezece ani, a fost atacată de talibani pentru crezul ei. Malala a găsit refugiu și ajutor în Marea Britanie și și-a continuat lupta pentru fetele din întreaga lume. În 2013 a pus bazele Malala Fund împreună cu tatăl ei, Ziauddin. Un an mai tîrziu, a cîștigat Premiul Nobel pentru Pace în semn de recunoaștere a eforturilor sale de a conferi fiecărei fete dreptul la doisprezece ani de educaţie de calitate, sigură și gratuită. Studiază filosofie, politică și economie la Universitatea Oxford.