Înapoi

Cei opt munţi, de Paolo Cognetti, a obţinut Premiul Strega 2017

Știri și lansări
Lansare carte image

Cei opt munţi, de Paolo Cognetti, a obţinut Premiul Strega 2017

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de:
Fri, 07 Jul 2017 18:52:00 +0200 $Date_date $day_
$day_ $month_ $year_

Romanul Cei opt munţi, de Paolo Cognetti, este cîştigătorul celui mai prestigios premiu literar al momentului din Italia, Premiul Strega – aflat la cea de-a XVI-a ediţie. Premiul a fost anunţat ieri seară, 6 iulie, la Roma.

Cei opt munți este în curs de apariţie la Editura Polirom, în colecţia „Biblioteca Polirom. Actual” (coordonator Bogdan-Alexandru Stănescu), în traducerea Ceraselei Barbone, şi a apărut sau este în curs de traducere în peste 30 de țări. Romanul semnat de Paolo Cognetti a fost distins cu Premiul Strega și Premiul Strega Giovani (acordat în urma votului elevilor între 16 şi 18 ani, din 50 de licee din Italia şi din străinătate).

Pietro e un băieţel de la oraş, solitar şi cam morocănos. Mama munceşte într-un centru de consultanţă familială de la periferie şi talentul ei este să le poarte de grijă celorlalţi. Tatăl este chimist, un bărbat irascibil şi fascinant, care se întoarce acasă în fiecare seară de la serviciu plin de furie. Pe părinţii lui Pietro îi uneşte o pasiune comună: muntele. Cînd descoperă sătucul Grana, la poalele masivului Monte Rosa, simt că au găsit locul potrivit: Pietro va petrece toate verile în locul acela „închis în sus de creste gri-fer şi în jos de o stîncă ascuţită care împiedica accesul“, dar traversat de un torent care îl ademeneşte din prima clipă. Şi acolo, aşteptîndu-l, se află Bruno, cu părul lui blond cînepiu şi gîtul ars de soare: de aceeaşi vîrstă cu el, dar în loc să fie în vacanţă, duce vacile la păscut. Încep astfel veri de explorări şi descoperiri, printre casele abandonate, moara şi cărările mai aspre. Sunt şi anii în care Pietro începe să facă drumeţii cu tatăl lui. Pentru că muntele înseamnă cunoaştere, un adevărat mod de a respira, şi va fi legatul lui testamentar cel mai autentic O moştenire care, după mulţi ani, îl va reapropia de Bruno.

Paolo Cognetti s-a născut la Milano în 1978. A urmat studii de matematică, abandonate în favoarea celor de film. Cititor avid de literatură americană, a debutat cu volumul de povestiri Manuale per ragazze di successo (2004, nominalizat la Premiul Bergamo), urmat de Una cosa piccola che sta per esplodere (2007, distins cu Premiul Settembrini și Premiul Renato Fucini). Primul său roman, Sofia si veste sempre di nero (2012), a fost nominalizat la Premiul Strega). În 2016 apare romanul, Cei opt munți, care a fost vîndut în peste 20 de țări încă dinainte de publicare, creînd senzație în lumea editorială. A mai scris volumele de călătorii New York è una finestra senza tende (2010), Tutte le mie preghiere guardano verso ovest (2014), un jurnal montan (Il ragazzo selvatico, 2014) și volumul de eseuri A pesca nelle pozze più profonde (2014). Romanul Cei opt munți a apărut sau este în curs de traducere în peste 30 de țări și a fost distins cu Premiul Strega și Premiul Strega Giovani.