Înapoi

Clara Usón în dialog cu Mircea Cărtărescu la Institutul Cervantes din Bucureşti

Știri și lansări
Lansare carte image

Clara Usón în dialog cu Mircea Cărtărescu la Institutul Cervantes din Bucureşti

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de:
Tue, 04 Dec 2018 11:05:00 +0200 $Date_date $day_
$day_ $month_ $year_

Joi, 13 decembrie, ora 18:30, la Institutul Cervantes din Bucureşti (Bulevardul Regina Elisabeta 38), va avea loc o dezbatere cu tema: „Valorile universale ale literaturii” pornind de la volumul Fiica Estului, de Clara Usón (traducere din limba spaniolă şi note de Mariana Sipoş), apărut în 2017 în colecţia „Biblioteca Polirom. Actual” a Editurii Polirom.

Evenimentul, organizat de Ambasada Spaniei la Bucureşti şi găzduit de Institutul Cervantes, are ca scop promovarea limbii şi culturii spaniole, şi va dispune de traducere simultană.

Dialogul va fi moderat de Mariana Sipoş, diplomat, scriitor şi traducător.

Şase tineri, trei băieţi şi trei fete, stau de vorbă într-un McDonald’s din Moscova şi ajung la o dispută aprinsă despre naţionalism şi manipulare politică. Sînt studenţi din Belgrad şi se află în Rusia într-o excursie – un cadou de absolvire a facultăţii, înaintea examenelor finale. Excursia aceasta va schimba destinul uneia dintre fete: Ana Mladić, personaj inspirat din realitatea cea mai cruntă a fostei Iugoslavii, la începutul anilor ’90, în timpul războaielor sîrbo-croat şi sîrbo-bosniac. Ana nu este altcineva decît fiica generalului Ratko Mladić, pe care ea îl adoră şi îl consideră un adevărat erou al Serbiei, dar care avea să fie repede cunoscut în toată lumea ca „măcelarul din Balcani” şi judecat la Haga pentru crime de război. Romanul Fiica Estului, care are în centru destinul tragic al Anei, a trezit un interes enorm, căci pare aproape de necrezut cum a reuşit o tînără scriitoare din Spania să se documenteze la faţa locului, să înţeleagă şi să recreeze istoria – veche sau recentă – a unei regiuni din Europa ce pare uneori de neînţeles chiar şi pentru istorici.

 

Clara Usón s-a născut în 1961 la Barcelona. A făcut studii de drept şi a profesat ca avocat, apoi şi-a îndreptat atenţia către literatură. A publicat mai multe romane, printre care Noches de San Juan (cu care a cîştigat Premiul Lumen), Primer vuelo, El viaje de las palabras şi Perseguidoras. În 2009, romanul Corazón de napalm este distins cu Premiul Biblioteca Breve. La hija del Este (Fiica Estului, 2012) se va dovedi un bestseller, ajungînd la şapte ediţii. Pentru el, Clara Usón primeşte Premiul Ciudad de Barcelona şi prestigiosul Premio de la Crítica, o recompensă literară acordată anual de un juriu al criticilor literari spanioli celui mai bun roman scris în limba spaniolă din întreaga lume. De curînd, Clarei Usón i s-a decernat Premiul Sor Juana Inés de la Cruz în cadrul Tîrgului de Carte de la Guadalajara, Mexic, pentru romanul Asasinul timid (El asesino tímido).