Înapoi

Cristina Godun şi Dan Croitoru, cîştigători ai Premiului special al Filialei București – Traduceri Literare a Uniunii Scriitorilor din România

Știri și lansări
Lansare carte image

Cristina Godun şi Dan Croitoru, cîştigători ai Premiului special al Filialei București – Traduceri Literare a Uniunii Scriitorilor din România

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de:
Mon, 09 Dec 2019 14:37:00 +0300 $Date_date $day_
$day_ $month_ $year_

Vineri, 29 noiembrie, cu ocazia decernării premiilor anuale ale Filialelor din București ale Uniunii Scriitorilor din Romania, Filiala București - Traduceri Literare a Uniunii Scriitorilor din România a acordat Premiul special Cristinei Godun pentru traducerea volumului Ultimele povestiri, de Olga Tokarczuk (laureata Premiului Nobel pentru Literatură 2018) şi lui Dan Croitoru pentru traducerea volumului M-aș omorî pentru tine și alte povestiri pierdute, de F. Scott Fitzgerald.

Suma aferentă premiului acordat lui Dan Croitoru va fi donată Asociaţiei Ajungem Mari – Program educaţional pentru copii şi tineri instituţionalizaţi şi din medii defavorizate.

Ultimele povestiri, de Olga Tokarczuk, a apărut în colecția „Biblioteca Polirom” (2018) şi în colecția „Top10+” (2019).

Trei femei singure, care par mereu că fug de ceilalți, își caută împlinirea emoțională. Experiențele prin care trec sînt obișnuite, anodine, și atunci încercările de a se regăsi încep din nou, în aceeași singurătate: vrînd cu orice chip recunoașterea individualității lor, încearcă o soluție paradoxală: își abandonează soț, părinți, rude și se lasă împinse către o viață nomadă: cea mai în vîrstă, Parascheva, după ce-și părăsește soțul și e părăsită, la rîndul ei, de iubit, se izolează în iubiri trecute. Fiica ei, Ida, divorțată și ea, duce o viață itinerantă: este ghid turistic în Europa. Maia, fiica Idei, își crește singură fiul, neîncrezătoare în bărbați, și călătorește prin lume. Cele trei biografii alcătuiesc împreună un roman al căutării, al consensului pe care, pînă la urmă, cele trei protagoniste nu-l ating. Vor descoperi însă ceva ce le împacă cu ele și cu lumea de care fug fără oprire: compasiunea.

Olga Tokarczuk, născută în Sulechów în 1962, este unul dintre cei mai faimoşi şi mai iubiţi scriitori polonezi contemporani. Este autoarea mai multor romane (printre care Casă de zi, casă de noapte, Călătoria oamenilor Cărţii şi Străveacul şi alte vremi) şi volume de povestiri, traduse în mai multe limbi de circulaţie internaţională. Mai multe detalii, aici.

M-aș omorî pentru tine și alte povestiri pierdute, de F. Scott Fitzgerald, a apărut în colecţia „Biblioteca Polirom” (2018).

M-aş omorî pentru tine şi alte povestiri pierdute adună în paginile sale texte inedite ale lui F. Scott Fitzgerald, un clasic al literaturii americane care azi este mai citit ca niciodată. Unele dintre acestea au fost oferite spre publicare revistelor importante din anii ’30, dar nu au apărut niciodată în timpul vieţii lui Fitzgerald. Altele au forma unor scenarii de film sau sinopsisuri după care nu s-a mai făcut nici un film. Altele nu au fost acceptate din cauză că subiectul abordat sau stilul lor diferea de ceea ce aşteptau editorii de la Fitzgerald. Au fost şi povestiri pierdute, ieşind la lumină abia în anii din urmă. Însă toate au fost pierdute într-un fel sau altul: pierdute în haosul chinuitor al existenţei greu încercate a lui Fitzgerald de la mijlocul anilor ’30; pierdute pentru cititori pentru că editorii din epocă nu înţelegeau sau nu acceptau ceea ce încerca el să scrie. Acum cititorii îl vor descoperi pe Fitzgerald abordînd subiecte controversate, înfăţişînd femei şi bărbaţi tineri care chiar vorbesc ca nişte tineri, fără nici un fel de cenzură. Şi în loc să le permită editorilor să facă modificări sau să îndulcească anumite nuanţe, Fitzgerald a preferat să-şi lase scrierile nepublicate, chiar şi într-o perioadă în care avea mare nevoie de bani şi de critici favorabile.

Francis Scott Key Fitzgerald (1896-1940) s-a născut la St. Paul, Minnesota. A publicat primul roman, This Side of Paradise (Dincoace de Paradis; Polirom, 2005, 2013), în 1920. Capodopera sa Marele Gatsby a apărut în anul 1925. Mai multe detalii, aici.