Înapoi

Dezorientală, de Négar Djavadi, un roman tulburător despre maternitate, sexualitate și suferinţa exilului

Știri și lansări
Lansare carte image

Dezorientală, de Négar Djavadi, un roman tulburător despre maternitate, sexualitate și suferinţa exilului

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de:
Thu, 28 Mar 2019 17:57:00 +0300 $Date_date $day_
$day_ $month_ $year_

Dezorientala lui Négar Djavadi este un debut amuzant şi tulburător, care-i ţine pe cititori cu sufletul la gură.” (Télérama)

„Pasionant şi profund, romanul Dezorientală evocă exilul, identitatea şi ereditatea.” (Culturebox)

„Maternitate, sexualitate, suferinţa exilului. Un roman de o bogăţie tematică impresionantă.” (L’Express)

Dezorientală, de Negar Djavadi, a apărut de curînd în colecţia „Biblioteca Polirom”, traducere din limba franceză de Ada Tanasă, disponibil şi în format digital. Romanul a fost distins, la un an după apariţie, cu Premiul Emmanuel Robles, Premiul Premiere şi Premiul Porte Dorée.

O tînără lesbiană de origine iraniană, exilată în corpul şi dorinţele ei încă dinainte să se exileze din ţara şi din familia sa devastată de dezrădăcinare, pariziana Kimiā Sadr vrea să aibă un copil prin inseminare artificială. Noaptea mixează muzică şi face aranjamente de sală pentru trupe de rock alternativ. Ziua se duce la Spitalul Cochin pentru proceduri medicale. Oare perspectiva de a deveni mamă e cea care o împinge să deschidă uşa trecutului său? Sau latura ei orientală ce iese la iveală odată cu aşteptarea şi-o determină să se transforme într-o Şeherezadă modernă, care se foloseşte de cuvinte pentru a-şi alunga teama, ruşinea şi remuşcările de a se fi înstrăinat de familie? Astfel se ivesc din negura amintirilor chipurile strămoşilor din ţinutul îndepărtat al Mazandaranului şi întîmplările ce au modelat destinul familiei, dar şi evenimente cruciale din istoria frămîntată a Iranului: declinul dinastiei Pahlavi, Revoluţia iraniană din 1979, venirea la putere a ayatollahului Khomeini.

 

„Ca să te integrezi într-o cultură, trebuie mai întîi, certific, să te dez-integrezi, măcar parţial, dintr-a ta. Să te desparţi, să te dezagregi, să te disociezi. Toţi cei care le cer imigranţilor să facă «eforturi de integrare» nu îndrăznesc să-i privească în faţă şi să-i roage să înceapă prin a face aceste necesare «eforturi de dez-in-tegrare». Le cer să ajungă în vîrful muntelui fără să urce.” (Négar Djavadi)

Négar Djavadi s-a născut în 1969, în Iran, într-o familie de intelectuali oponenţi atît ai regimului şahului Reza Pahlavi, cît şi celui al ayatollahului Khomeini. A studiat la liceul francez din Teheran. După izbucnirea Revoluţiei iraniene din 1979, a părăsit Iranul şi a fugit în Franţa, trecînd călare munţii Kurdistanului împreună cu mama ei şi cu cele două surori. A studiat cinematografia la Institutul Naţional Superior al Artelor Spectacolului (INSAS) din Bruxelles. Între 1996 şi 2000 a ţinut cursuri de cinematografie la Université Paris 8. Este scenaristă şi regizoare de scurtmetraje. Locuieşte în Paris. Dezorientală, romanul ei de debut, a fost recompensat cu Prix de L’Autre Monde (2016), Prix du Style (2016), Prix Emmanuel-Roblès (2017), Prix Première (2017), Prix littéraire de la Porte Dorée (2017), Prix du Roman News (2017).