Înapoi

Dincoace și dincolo de tunel. 1945, de Mariana Gorczyca, laureat al Zilelor Prozei, ediția 2019

Știri și lansări
Lansare carte image

Dincoace și dincolo de tunel. 1945, de Mariana Gorczyca, laureat al Zilelor Prozei, ediția 2019

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de:
Mon, 23 Sep 2019 14:11:00 +0200 $Date_date $day_
$day_ $month_ $year_

Romanul Dincoace și dincolo de tunel. 1945, de Mariana Gorczyca, recent apărut în colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom, este laureat al Zilelor Prozei, eveniment organizat de Filiala Cluj a Uniunii Scriitorilor din România, în colaborare cu Societatea Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud și Reprezentanţa Bistriţa-Năsăud a Filialei Cluj a U.S.R., în perioada 19-21 septembrie 2019.

Ediția din acest an a avut ca temă Proza în traduceri și s-a desfășurat în Cluj-Napoca – Maieru – Chiuza. Premiile au fost decernate sîmbătă, 21 septembrie, la Liceul Tehnologic „Liviu Rebreanu” din Maieru, președintele juriului fiind Irina Petraș.

Dincoace și dincolo de tunel. 1945
Este o poveste de iubire între doi tineri sași, ea rămasă în Sighișoara, el deportat la Stalino, sau povestea unuia dintre cei mai tragici ani ai secolului XX? În fapt, cele două fire epice se susțin reciproc în acest roman în care totul stă sub semnul dublului: surorile, frații, albul troienelor de zăpadă și negrul cărbunelui, nazismul și comunismul... Una dintre puținele cărți din literatura română din care se pot afla amănunte despre viața unei comunități săsești transilvane, sever diminuate numeric după al Doilea Război Mondial, în timpul regimului Ceaușescu și în anii ’90, Dincoace și dincolo de tunel este un roman despre multiculturalitate și memorie.

Mariana Gorczyca este licențiată în Litere (1983) și în Jurnalism și Comunicare (2002), doctor în filologie (2007), prozatoare. Primul roman la Editura Polirom: Cheful nu se organizează, vine de la sine (2005). Alte romane: Cadență pentru marș erotic (ediția I, 2010; ediția a II-a, 2016, tradus în franceză, Cadence pour une marche érotique); Parcurs (2013, tradus în maghiară, Az utolsó ütés). Alte volume: Versuri pentru pauza mare, 2002; Să facem totul... Reviste literare și ideologie comunistă, 2007; Să iau cuvintele cu mine. 7 povestiri în 7 zile, 2016. Prezentă în mai multe antologii de proză. Publică în Observator cultural, Vatra, Discobolul, Familia, Accent, Saeculum, www.agentiadecarte.ro, Dilema veche ș.a. Membră a Uniunii Scriitorilor, Filiala Cluj, și a PEN Club România. Organizează la Sighișoara „Turnirul Scriitorilor”, festival literar care celebrează multiculturalitatea și diversitatea. Inițiază și dezvoltă proiecte despre implicarea în educație a scriitorilor, despre adevăr, libertate, manipulare, despre egalitatea de șanse, sub egida PEN.