Înapoi

Flacăra, de Leonard Cohen: lansarea de carte și audiție la Timișoara

Știri și lansări
Lansare carte image

Flacăra, de Leonard Cohen: lansarea de carte și audiție la Timișoara

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de:
Mon, 27 Jan 2020 12:54:00 +0300 $Date_date $day_
$day_ $month_ $year_

Marți, 28 ianuarie 2020, ora 18.30, la librăria independentă La Două Bufnițe (Piața Unirii nr. 11, intrare de pe Matei Corvin), va avea loc lansarea volumului Flacăra, de Leonard Cohen, apărut la finalul lui 2019, la editura Polirom, traducere din limba engleză de Florin Bican, prefaţă de Adam Cohen, ediţie îngrijită de Robert Faggen şi Alexandra Pleshoyano.

Prezintă Mircea Mihăieș

Flacăra reuneşte în mod excepţional ultimele poeme şi texte ale lui Leonard Cohen, pe care el însuşi le-a strîns şi le-a pus în ordine spre sfîrşitul vieţii. Volumul conţine şi o selecţie amplă din carnetele lui Cohen, incluzînd totodată textele unor cîntece, bucăţi de proză şi ilustraţii, cărora el le-a conferit formă poetică de-a lungul întregii vieţi, oferind astfel o viziune intimă fără precedent asupra trăirilor unui artist şi gînditor unic. Constituindu-se într-un ultim capitol, de o forţă impresionantă, al carierei literare legendare a lui Cohen, Flacăra ne dezvăluie deplina anvergură a liricii coheniene, de la dimensiunea de o splendidă transcendenţă la cea infuzată de umor negru. Deopotrivă devastator de trist şi cuceritor de straniu, volumul ne duce în lumea scrierilor unui poet şi textier care a sondat abisurile celor mai sumbre întrebări ale noastre pentru a ieşi la suprafaţă tînjind după altele noi.

În timpul evenimentului vom asculta Incidental Music (Helen's Theme), piesa care a devenit mai apoi Tacoma Trailer de pe albumul The Future.

„[...] Și totuși, în 1992 am făcut un pas de mare în direcția sa, Mă aflam pentru mai multe luni în Statele Unite și, grație lui Leon Wieseltier – unul din prietenii apropiați ai lui Cohen –, am putut asculta forma «brută» a cîntecelor ce aveau să alcătuiască discul The Future. Păstrez încă varianta înregistrată în micul său studio de acasă a piesei care, pe disc, poartă titlul Tacoma Trailer. Versiunea de lucru, intitulată Incidental Music (Helen's Theme), mi se pare mult mai frumoasă, mai «coheiană», în simplitatea ei deprimantă – ca aproape tot ce a compus și scris acest fascinant personaj –, decît forma, e drept, mai elaborată, mai expresivă din punct de vedere tehnic, de pe disc.” Mircea Mihăieș, Viaţa, patimile şi cîntecele lui Leonard Cohen (ediţie adăugită), editura Polirom, 2016.