Înapoi

Florina Ilis, cîştigătoarea Marelui Premiu FestLit Cluj 2019

Știri și lansări
Lansare carte image

Florina Ilis, cîştigătoarea Marelui Premiu FestLit Cluj 2019

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de:
Tue, 18 Jun 2019 14:03:00 +0300 $Date_date $day_
$day_ $month_ $year_

În perioada 9-11 iunie, a avut loc cea de-a VI-a ediţie a Festivalului Naţional de Literatură „FestLit 2019” de la Cluj-Napoca.

Marele Premiu al acestei ediţii i-a fost acordat scriitoarei Florina Ilis, pentru volumul Cartea numerilor, apărut de curînd la Editura Polirom, în colecţia „Fiction LTD”.

Lista completă a laureaţilor, aici.

Laureaţii Marelui Premiu la ediţiile precedente: Gabriel Chifu (2014), Corin Braga (2015), Ana Blandiana (2016), Niculae Gheran (2017), Lăcrămioara Berechet şi Liviu Ioan Stoiciu, ex aequo (2018). Laureatul Premiului special al primei ediţii: Ştefan Borbély.

Din juriu, au făcut parte: Dan Cristea, Daniel Cristea-Enache, Irina Petraş, Răzvan Voncu şi Mihai Zamfir.

Organizator: Uniunea Scriitorilor din România

Mai multe detalii despre festival, aici.

Noul volum al Florinei Ilis este, precum cartea lui Moise, un „recensămînt” al unui popor aflat pe drumul prin pustiul adesea ostil al unei istorii potrivnice. Construit pe structura Numerilor – carte despre ascultare și răzvrătire, despre pocăință și binecuvîntare –, romanul este o sinecdocă a destinului României, ambiționîndu-se să cuprindă cît mai multe evenimente cruciale ale secolului XX și să sintetizeze o etno-istorie perfect verosimilă. Printr-o tehnică insolită, naratorul își provoacă personajele să-și depene amintirile pentru a reconstitui un arbore genealogic secular, adînc înfipt în pămînt, plăsmuit din imaginație, pe ramuri cu nume pe care istoria nu le-a înregistrat, cu destine intersectate, aflate sub semnul iubirii, al bucuriei, al nașterii și al morții, dar și al trădării, al minciunii și compromisului. Nonconformistă față de rigorile epicului tradițional, puterea de seducție a Cărții numerilor stă în varietatea personajelor și a întîmplărilor în care oricine poate identifica profiluri, personalități și experiențe din istoria personală.

Florina Ilis s-a născut pe 26 august 1968. A absolvit Facultatea de Litere și Școala de Înalte Studii Postuniversitare la Universitatea Babeș-Bolyai, unde în prezent este lector dr. la Departamentul de Limbi și literaturi asiatice. Mai multe detalii, aici.