Înapoi

Golden Man Booker Prize pentru Pacientul englez, de Michael Ondaatje

Știri și lansări
Lansare carte image

Golden Man Booker Prize pentru Pacientul englez, de Michael Ondaatje

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de:
Mon, 09 Jul 2018 16:47:00 +0300 $Date_date $day_
$day_ $month_ $year_

Romanul Pacientul englez, de Michael Ondaatje, este cîștigătorul Golden Man Booker Prize, distincţie acordată celei mai apreciate dintre cărţile care au obținut prestigiosul premiu Man Booker în ultimii 50 de ani. Golden Man Booker Prize marchează aniversarea a 50 de ani de existență a unuia dintre cele mai importante premii literare din întreaga lume. Premiul i-a fost decernat autorului duminică, 8 iulie, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Londra (Royal Festival Hall).

Toate volumele laureate cu Man Booker Prize, de la înființarea premiului și pînă în prezent, au intrat în competiția pentru Man Booker-ul aniversar. În luna mai a acestui an, cinci juraţi au ales cel mai bun roman dintre premianţii fiecărui deceniu. Robert McCrum a ales In a Free State, de V. S. Naipaul, pentru anii '70, Lemn Sissay a ales Moon Tiger, de Penelope Lively, pentru anii '80, Kamila Shamsie a ales romanul lui Michael Ondaatje dintre laureaţii anilor '90, Simon Mayo a propus Wolf Hall, de Hilary Mantel, dintre cărţile premiate în primul deceniu de după 2000, iar Hollie McNish a propus Lincoln in the Bardo, de George Saunders, dintre volumele recente.

Publicat în original în 1992, Pacientul englez a apărut la Editura Polirom în două ediții (2011, 2013), traducere din limba engleză şi note de Monica Wolfe-Murray. Volumul este disponibil şi în ediţie digitală.

Pacientul englez a fost ecranizat cu acelaşi titlu în 1996, în regia lui Anthony Minghella, cu Ralph Fiennes şi Kristin Scott Thomas în rolurile principale. Pacientul englez are drept personaje centrale patru oameni cu existenţe pustiite, împinşi de hazard sub acoperişul unei foste mănăstiri italiene, la sfîrşitul celui de-al Doilea Război Mondial. E vorba de Hana, o infirmieră amorţită de spectacolul suferinţei şi morţii atîtor soldaţi îngrijiţi; Caravaggio, un hoţ şi spion mutilat, dependent de morfină; Kip, un genist sikh care-şi pune zilnic viaţa în pericol dezamorsînd bombe; şi mai e misteriosul pacient cu trupul ars, de nerecunoscut, îngrijit de Hana, pe care lumea îl ia drept englez şi care începe să dezvăluie o poveste de dragoste, cu aventuri în deşert şi scene de război, ce ajunge să-i bîntuie şi să-i transforme pe ascultătorii săi.
Michael Ondaatje s-a născut în Sri Lanka, în 1943, şi s-a mutat în Marea Britanie şi apoi în Canada, unde locuieşte în prezent. Şi-a făcut studiile la Universitatea din Toronto şi Queen’s University din Kingston, Ontario; în 1971 a devenit profesor la Universitatea York din Toronto. A publicat mai multe volume de poezii şi un volum de memorii, Running in the Family (1983). Este autorul a şase romane: Coming Through Slaughter (1976), În pielea unui leu (1987; Editura Polirom, 2004), care construieşte o frescă socială a oraşului Toronto în anii ’20-’30, Obsesia lui Anil (2000; Editura Polirom, 2002), avînd ca personaj central o tînără antropoloagă care face investigaţii în domeniul crimelor de război din Sri Lanka, Divisadero (2007), Pacientul englez (1992), romanul care l-a făcut cunoscut în toată lumea, şi Masa Pisicii (Editura Polirom, 2011).