Înapoi

Întîlnire cu Anca Haţiegan la Iaşi

Știri și lansări
Lansare carte image

Întîlnire cu Anca Haţiegan la Iaşi

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de:
Tue, 24 Sep 2019 12:59:00 +0300 $Date_date $day_
$day_ $month_ $year_

Duminică, 29 septembrie, ora 18.30, la Teatrul pentru copii și tineret „Luceafărul” din Iași (Strada Grigore Ureche nr. 5), va avea loc lansarea volumului Dimineaţa actriţelor, de Anca Haţiegan, recent apărut la Editura Polirom.

Lansarea va avea loc sub egida Festivalului Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iaşi (FITPTI), ediţia a XII-a, care se va desfăşura în perioada 3-10 octombrie.

De asemenea, autoarea îşi va întîlni cititorii în alte cîteva oraşe din ţară începînd cu luna octombrie. Mai multe detalii, în curînd.

Dimineaţa actriţelor este admirabilă, realizată cu multă ştiinţă de carte, dar făcută, cum ar zice unul dintre maeştrii autoarei, I.L. Caragiale (din al cărui «clan», n-am nici un dubiu, Anca Haţiegan face parte), cu meşteşug clasic, cu cusătura pe dedesubt, o ştiinţă pusă, aşadar, mereu în slujba subiectului, fiind, astfel, o carte doldora de idei şi de viaţă, cu o narativitate (cu o plăcere de a povesti şi de a înscena) ascunsă şi, deopotrivă, captivantă.” (Sanda Cordoş)

 

Anca Haţiegan este licenţiată în teatrologie (2000) şi în filologie (2003) la Facultatea de Litere a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj. Predă istoria teatrului la Facultatea de Teatru şi Film din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai”. Este membră a grupării literare „Echinox”. Doctor în Filologie cu teza Teatralitate şi roman sub regimul comunist, publicată ulterior sub titlul Cărţile omului dublu (2010). Volumul a fost distins cu premiul „Marian Papahagi” pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Cluj, pe 2010, şi nominalizat la Gala Tînărului Scriitor, premiile revistei Observator cultural, premiul CriticAtac, premiile Asociaţiei de Literatură Generală şi Comparată din România, Marile Premii Promethevs. A dramatizat romanul Întîlnirea de Gabriela Adameşteanu, în colaborare cu autoarea. Un spectacol-lectură cu această piesă, în regia Cătălinei Buzoianu, a avut loc la Teatrul Odeon din Bucureşti pe 16 mai 2006. Piesa a fost montată şi la Teatrul Naţional Radiofonic (2007), spectacolul fiind nominalizat la Premiile UNITER. A semnat contribuţii în numeroase volume colective, printre care: Analele Sighet 10 (2003), România înghesuită. Cutii de chibrituri, borcane, conserve (ipostaze ale ghetoizării în comunism şi postcomunism) (2006), Viaţa teatrală în şi după comunism (2006), T(z)ara noastră. Stereotipii şi prejudecăţi (2007), Anunţuri mortuare în Re major (2008), Cărţile supravieţuitoare (2008), Das rumänische Theater nach 1989. Seine Beziehungen zum deutschsprachigen Raum (2010), Ghid de supravieţuire pentru teatrologi (2014), Mică istorie a unui secol mare (2018), Echinox 50 (2018).