Înapoi

Întîlnire cu Marius Turda la Oradea şi Timişoara

Știri și lansări
Lansare carte image

Întîlnire cu Marius Turda la Oradea şi Timişoara

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de:
Thu, 07 Nov 2019 08:45:00 +0300 $Date_date $day_
$day_ $month_ $year_

Sîmbătă, 9 noiembrie, Marius Turda, profesor la Oxford Brookes University, îşi va întîlni cititorii la Oradea şi Timişoara, cu prilejul lansării celui mai recent volum al său, Istorie și rasism. Ideea de rasa de la Iluminism la Donald Trump, apărut la Editura Polirom, în colecţia „Historia”, traducere de Marius-Adrian Hazaparu. Mai jos, programul complet de evenimente.

Volumul Istorie și rasism. Ideea de rasa de la Iluminism la Donald Trump, de Marius Turda şi Maria Sophia Quine, a fost lansat în cadrul Şcolii de Vară de la Telciu, Bistriţa-Năsăud (11 august). Au urmat lansări la Cluj-Napoca (Book Corner Librarium, 25 octombrie) şi Iaşi (Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa”, 1 noiembrie).

Program de evenimente:

• ora 10.00, Sala Mare a Primăriei din Oradea (Piața Unirii 1, Oradea)
Invitat, alături de autor: Mihai Maci
• ora 17.00, Librăria Independentă „La Două Bufniţe” (Piața Unirii nr 11, Timişoara)
Invitaţi, alături de autor: Victor Neumann, Florin Lobonţ

„Ideea de rasă are o lungă istorie discontinuă şi eterogenă. Şi se reinventează mereu, adesea prin redescoperirea şi combinarea unor ingrediente vechi, uitate, refulate ori cenzurate, prin schimbarea paradigmelor – de la filosofie, lingvistică şi antropologie la antropogeografie, medicină, genetică, eugenism şi biopolitică. Lucrarea semnată de Marius Turda, unul dintre cei mai valoroşi specialişti internaţionali ai acestei problematici, şi de colega sa Maria Sophia Quine este o sinteză istorică şi critică a evoluţiei conceptului de rasă din Epoca Luminilor pînă astăzi. Adică istoricizarea şi contextualizarea unei idei plasate între negare/relativizare constructivistă şi absolutizare esenţialistă, între universal (natura umană) şi particular (ierarhizarea grupurilor şi indivizilor între sublim şi monstruos).” (Sorin Antohi, membru în Academia Europaea)

„Fetiş într-o vreme, tabu într-alta, conceptul de rasă marchează – mai mult decît oricare altul – joncţiunea dintre disciplinele ştiinţifice şi cele umane. Tocmai de aceea, istoria conceptului de rasă este deopotrivă o arheologie a imaginarului ştiinţific şi o incursiune ştiinţifică în imaginarul comun, aşa cum îl sedimentează tradiţia culturală. Departe de a colora doar peisajul (pitoresc) al trecutului, un asemenea exerciţiu ne permite să focalizăm, lucid şi atent, cîteva din marile probleme ale prezentului. Imigraţia – ce readuce în atenţie tema străinului (şi problematizarea identitară) –, pe de o parte, biotehnologiile şi Inteligenţa Artificială – care ne trimit la meditaţia asupra ireductibilului uman –, pe de alta, sînt doar orizontul cel mai vizibil al actualizării dezbaterilor pe care le-a cunoscut istoria conceptului de rasă. Marius Turda şi Maria Sophia Quine ne poartă – cu o erudiţie dublată de un stil clar – printre avatarurile, adesea surprinzătoare, ale acestui concept. Asemenea realităţii pe care pretinde a o numi, «rasa» e cînd ceva evident şi cu neputinţă de definit, cînd ceva bine fixat teoretic, dar imposibil de descoperit în realitate. Această evanescenţă, cu amestecul ei de lumină şi întuneric, irizează deasupra unei istorii ai cărei purtători sîntem. „E raţiunea pentru care cei doi autori ne invită să gîndim şi să asumăm critic moştenirea acestui concept ambiguu (dar inconturnabil) al culturii noastre.” (Mihai Maci, lect.univ.dr., Universitatea din Oradea)

Marius Turda a studiat istoria la Universitatea din Bucureşti, Central European University din Budapesta (CEU) şi Universitatea Oxford. Este profesor la Oxford Brookes University şi director al Centrului de Istorie a Medicinei al aceleiaşi universităţi. A fost director fondator al Institutului Cantemir de la Universitatea Oxford şi este editorul colecţiei de istoria medicinei de la CEU Press. Mai multe detalii, aici.

Maria Sophia Quine a fost senior lecturer de istorie europeană modernă în cadrul Departamentului de istorie de la Queen Mary, University of London. Mai multe detalii, aici.