Înapoi

Întîlnire cu scriitorul şi jurnalistul francez Grégory Rateau la Iaşi

Știri și lansări
Lansare carte image

Întîlnire cu scriitorul şi jurnalistul francez Grégory Rateau la Iaşi

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de:
Thu, 05 Mar 2020 10:28:00 +0300 $Date_date $day_
$day_ $month_ $year_

În perioada 10-11 martie 2020, Grégory Rateau se va întîlni cu cititorii ieşeni, cu prilejul lansării volumului Hoinar prin România. Jurnalul unui călător francez, recent apărut la Editura Polirom, traducere de Nicolae Constantinescu. Programul evenimentelor, mai jos:

• Marţi, 10 martie
ora 18.00, Centrul de reuşită universitară al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (CRU UAIC)
Corp R (ex-Romtelecom, str. Alexandru Lăpuşneanu nr. 14), etaj 1, sala 102/CRU
Club J: Atelier dedicat tinerilor jurnaliști francofoni
Dezbatere cu studenţii și cu profesorii de la Facultatea de Litere despre raporturile dintre textul literar şi discursul jurnalistic

• Miercuri, 11 martie
• ora 18.00, Sala „Benjamin Fondane” a Institutului Francez Iaşi
(Bulevardul Carol I, 26)
Grégory Rateau în dialog cu Simona Modreanu
Moderează: Cătălin Sava
Traducere consecutivă asigurată de Dana Monah

„Călătorim deseori din dorinţa uşor perfidă de a evada; lăsăm prietenii, familia în urmă, dar în realitate sperăm mai cu seamă să-l lăsăm departe în urma noastră pe cel care eram.” (Grégory Rateau)

În general, străinii nu ştiu foarte multe despre România. Cunoştinţele lor se limitează la mitul vampirului din Transilvania şi la cîteva generalităţi despre folclor. De obicei ignorată, dacă nu chiar dispreţuită de unii, această ţară este obiectul multor prejudecăţi. De aceea, Grégory Rateau, de formaţie cineast, a vrut să-şi facă o idee nouă. A străbătut România de la Bucureşti pînă în zone rurale izolate, din pădurile Carpaţilor pînă pe plajele din Delta Dunării. Alături de el veţi descoperi lucruri uimitoare şi, poate, veţi privi România cu alţi ochi.

După un master în producție și scenaristică la Sorbona, Grégory Rateau a predat arte vizuale și a organizat un cineclub în mai multe cinematografe din Paris. Îi place să călătorească pentru filmele sale (Maroc, Algeria, Liban, Nepal etc.). Pasionat de excursii și de aventură, în 2014 a hotărît să se stabilească în România. În prezent este redactor-șef la Lepetitjournal.com la București și colaborator al Radio România Internațional.