Înapoi

Lansare de carte la Iaşi: România Mare votează. Alegerile parlamentare din 1919 „la firul ierbii”

Știri și lansări
Lansare carte image

Lansare de carte la Iaşi: România Mare votează. Alegerile parlamentare din 1919 „la firul ierbii”

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de:
Wed, 11 Dec 2019 13:31:00 +0300 $Date_date $day_
$day_ $month_ $year_

Marţi, 17 decembrie, ora 13.00, la Muzeul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” (Strada Titu Maiorescu 12, Iaşi), cu prilejul celebrării Centenarului Legilor de Ratificare a Unirii Transilvaniei, Crişanei, Maramureşului, Bucovinei şi Basarabiei cu România, va avea loc lansarea volumului România Mare votează. Alegerile parlamentare din 1919 „la firul ierbii”, în cadrul colocviului „România Întregită la sfîrşitul anului 1919. Realităţi şi provocări instituţionale”.

Invitaţi: Andrei Florin Sora, Ovidiu Buruiană, Daniel Şandru, Adrian Şerban

România Mare votează. Alegerile parlamentare din 1919 „la firul ierbii”, volum coordonat de Bogdan Murgescu şi Andrei Florin Sora, a apărut de curînd la Editura Polirom, în colecţia „Historia”.

„Alegerile din noiembrie 1919 (în cea mai mare parte a țării, scrutinul pentru Adunarea Deputaților s-a desfășurat în zilele de 2-4 noiembrie, iar cel pentru Senat, în 7-9 noiembrie) au fost primele alegeri parlamentare desfășurate la nivelul României Mari după terminarea Primului Război Mondial și realizarea Marii Uniri din 1918. Adoptarea la nivel național a votului universal masculin a permis o foarte consistentă lărgire a dreptului de vot și a participării populației la definirea voinței politice a țării. Alegerile parlamentare din noiembrie 1919 mai au o particularitate care le mărește interesul pentru istorici, ca și pentru toți cei preocupați de evoluția sistemului electoral din România modernă și contemporană. În toată istoria Regatului României, ele au fost singurele alegeri generale care nu au fost cîștigate de partidul aflat la guvernare. Per total, alegerile din noiembrie 1919 au fost relativ libere, iar rezultatele oficiale au putut să reflecte mai mult ca oricînd, înainte de 1919 și ulterior (pînă în anii 1990), opțiunile alegătorilor. De aceea, alegerile parlamentare din noiembrie 1919 sînt, cu toate imperfecțiunile lor, un barometru unic al voinței politice a românilor din perioada interbelică (și nu numai). Rezultatele acestor alegeri, în multe privințe surprinzătoare pentru contemporani, ca și pentru istoricii de mai tîrziu, indică fără putință de tăgadă prevalența la acea dată, în acel context istoric, a forțelor politice care doreau schimbarea, care aspirau ca România Mare să fie un stat reînnoit, mai drept și mai democratic decît fuseseră atît Vechiul Regat, cît și imperiile vecine care stăpîniseră înainte de 1918 Basarabia, Bucovina sau Transilvania. Faptul că atunci și ulterior această dorință de schimbare a fost luată în derîdere de reprezentanții vechilor elite și ocultată de memoria oficială nu trebuie să ne împiedice să constatăm că în unicul prilej cînd votul lor a contat decisiv în stabilirea rezultatului alegerilor, românii au votat majoritar schimbarea.” (Bogdan Murgescu, Andrei Florin Sora)

Bogdan Murgescu, profesor doctor, Universitatea din București, Facultatea de Istorie. La Editura Polirom a mai publicat Revoluția română din decembrie 1989. Istorie și memorie (2007), România și Europa. Acumularea decalajelor economice (1500-2010) (2010) și Țările Române între Imperiul Otoman și Europa creștină (2012).

Andrei Florin Sora, conferenţiar universitar doctor, Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Istorie.