Înapoi

Lansare la Librăria „Șt. O Iosif” Braşov: Stejărel Olaru, Agentul nostru Victor

Știri și lansări
Lansare carte image

Lansare la Librăria „Șt. O Iosif” Braşov: Stejărel Olaru, Agentul nostru Victor

Postat de: Promovare
Postat pe data de:
Mon, 16 Jul 2018 12:46:00 +0300 $Date_date $day_
$day_ $month_ $year_

Joi, 26 iulie, ora 18.00, la Librăria „Șt. O Iosif” (Str. Mureșenilor 14, Braşov), va avea loc lansarea volumului Agentul nostru Victor, de Stejărel Olaru, apărută de curînd la Editura Polirom, postfaţă de Marius Oprea. Disponibil şi în ediţie digitală.

Vor vorbi, alături de autor:

Nicolae Pepene, directorul Muzeului Județean de Istorie, Brașov

Valer Rus, directorul Muzeului „Casa Mureșenilor”

 

Silviu Crăciunaş, alias agentul Victor, considerat o legendă a rezistenţei anticomuniste, a fost unul dintre cei mai versatili colaboratori externi ai Securităţii. Însă, în ciuda talentului şi a disponibilităţii lui de a colabora, ofiţerii de informaţii de la Bucureşti au ratat prilejul de a-l transforma într-un agent dublu cu adevărat valoros. Stejărel Olaru face o incursiune în biografia acestui mare spion aspirant, o bună ocazie pentru a parcurge o perioadă semnificativă din istoria serviciilor de informaţii româneşti, dar şi pentru a cunoaşte o parte a exilului românesc în Occident. Volumul urmăreşte jocul agentului cu diferite versiuni ale realităţii, aşa cum apar în biografia sa, în dosarele Securităţii şi în relaţia cu alte persoane – îndeosebi cu protectorul său, Ion Raţiu –, evidenţiind totodată slăbiciunile şi chiar incompetenţa Securităţii.

Stejărel Olaru  (n. 1973) este istoric şi politolog. Expert în istoria serviciilor de informaţii şi analist politic, între 2006 şi 2008 a fost consilier de stat pe probleme de securitate naţională la Cancelaria Prim-ministrului şi reprezentant al guvernului în Comunitatea Naţională de Informaţii. A fost director al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România (2006-2010) şi secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe (2013-2014), în prezent fiind lector universitar. A publicat Securiştii partidului. Serviciul de cadre al P.C.R. ca poliţie politică (în colab., Polirom, 2002), Ziua care nu se uită. 15 noiembrie 1987, Braşov (în colab., Polirom, 2003; ed. a II-a, Polirom, 2017), Cei cinci care au speriat Estul. Atacul asupra legaţiei RPR de la Berna (februarie 1955) (Polirom, 2003), Vademekum Contemporary History Romania. A Guide through Archives, Research Institutions, Libraries, Societies, Museums and Memorial Places (în colab., Romanian Institute for Recent History, 2004), Stasi şi Securitatea (în colab., Humanitas, 2005) şi Rîmaru Butcher of Bucharest (în colab., Profusion Book Publishing House, 2012). Este editorul Memoriilor lui Ion Raţiu.