Înapoi

Lavinia Branişte, laureată a Premiului „Nepotu' lui Thoreau”, ediţia 2019

Știri și lansări
Lansare carte image

Lavinia Branişte, laureată a Premiilor „Nepotu' lui Thoreau”, ediţia 2019

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de:
Fri, 13 Dec 2019 14:03:00 +0300 $Date_date $day_
$day_ $month_ $year_

Miercuri, 11 decembrie, la Insomnia Café (Universităţii 8, Cluj Napoca), a avut loc gala de decernare a Premiilor „Nepotu' lui Thoreau” pentru literatură tînără, ediţia a III-a.

Premiul pentru proză i-a revenit Laviniei Branişte, pentru romanul Sonia ridică mâna, apărut de curînd în colecţia „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

Romanul Sonia ridică mâna, de Lavinia Branişte, a fost lansat în premieră marţi, 29 octombrie, la Librăria Humanitas Kretzulescu din Bucureşti.

Clubul de lectură „Nepotu’ lui Thoreau” împlinește unsprezece ani de existență, prilej cu care a acordat cinci premii în valoare de 600 de lei fiecare pentru volume publicate în decursul anului 2019, de autori tineri (sub 40 de ani împliniți la publicare) din România, la secţiunile: proză, poezie, debut în proză, debut în poezie şi literatură maghiară.

Juriul a fost alcătuit din: Ștefan Baghiu, Horváth Benji, Karácsonyi Zsolt, Szántai János, Mihnea Bîlici, Rareș Moldovan și Ovio Olaru.

Primele două ediţii ale Premiilor „Nepotu’ lui Thoreau” (2016, respectiv 2017), secţiunea proză, i-au avut ca laureaţi pe Lavinia Branişte, pentru romanul Interior zero, apărut în două colecţii la Editura Polirom: „Ego. Proză” (2016) şi Top10+ (2018), şi pe Bogdan-Alexandru Stănescu, pentru romanul Copilăria lui Kaspar Hauser, apărut în 2017, la Editura Polirom, în colecţia „Ego. Proză”.

Un eveniment susținut de Asociația Origo, Insomnia Café, Tribuna, Helikon și Direcția județeană de Sport și Tineret.

„Lavinia Braniște, nume de vîrf din noul val, revine cu un roman extraordinar. Cartea explorează trecutul comunist plecînd de la un scenariu de film despre Zoia Ceaușescu, dar investighează și labirinturile geografice ale României – acele zone obscure și ambigue care apar pe hartă doar în preajma alegerilor electorale. Sonia ridică mâna pleacă în căutarea comunismului pierdut, în căutarea provinciei pierdute, în căutarea familiei pierdute, în căutarea identității de gen, în căutarea noilor configurații sociale din lumea metropolitană de azi. Este un roman melancolic și puternic. Imersiunea lui în trecut provoacă prezentul să iasă la suprafață.” (Mihai Iovănel)

Lavinia Branişte s-a născut la Brăila, în 1983, și a studiat literatură și limbi străine la Cluj și București. A scris poezie, proză și literatură pentru copii. La Polirom i-au apărut volumul de proză scurtă Escapada (2014) și romanul Interior zero (2016), tradus în germană și polonă.