Înapoi

Lectură multilingvă la Bruxelles: Dimineață pierdută, de Gabriela Adameșteanu

Știri și lansări
Lansare carte image

Lectură multilingvă la Bruxelles: Dimineață pierdută, de Gabriela Adameșteanu

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de:
Thu, 04 Jul 2019 10:23:00 +0200 $Date_date $day_
$day_ $month_ $year_

Vineri, 5 iulie 2019, ora 13.00, la Biblioteca Lingvistică din Bruxelles, va avea loc o lectură multilingvă din romanul Dimineață pierdută, de Gabriela Adameșteanu, cu participarea autoarei.

Organizatori:
Consiliul Uniunii Europene
Unitatea de limbă română a translatorilor
Biblioteca Lingvistică și Clubul de Muzică

Gabriela Adameșteanu este una dintre cele mai importante scriitoare române contemporane și una dintre cele mai îndrăgite autoare din portofoliul Editurii Polirom. Apărut în 2004, romanul Dimineață pierdută a cunoscut nouă ediții în România – ultimele cinci la Editura Polirom – și a fost tradus în 13 limbi, cea mai recentă fiind traducerea în limba germană a Evei Ruth Wemme, premiată la Tîrgul de Carte de la Leipzig (ediția 2019).

Dimineață pierdută a fost dramatizat și pus în scenă de Cătălina Buzoianu la Teatrul Bulandra (decembrie 1986 - februarie 1990), cu o distribuție de aur.

„Madam Delcă îşi face turneul ei de vizite, luînd-o de dimineaţă, de la cumnată-sa, şi apoi la Ivona Scarlat, vlăstar al marii burghezii de pe vremuri. La Ivona, bînd cafea şi vorbind de una, de alta, priveşte o fotografie veche de familie pe care gazda i-o desluşeşte: intrăm într-un alt plan al romanului, în care învie o lume trecută, în pragul şi în primele zile ale războiului din 1916. În centrul acestui plan secund se află tot o zi, pe la sfîrşitul verii lui 1916, cînd în casa Profesorului se petrece un mic fapt rămas obscur, care tulbură definitiv relaţiile, anunţînd parcă treptata destrămare a familiei, peste care vor trece, lăsînd urme adînci, două războaie şi nenumărate nenorociri. Mica dramă personală rezonează imens în neliniştea colectivă a unei naţiuni care îşi mobilizează deodată toate forţele fizice şi morale... Gabriela Adameşteanu stăpîneşte la fel de bine ambele registre: şi pe cel individual, psihologic, monden şi burghez, şi pe acela colectiv, politic, în care războiul şi refugiul sunt privite ca mari catastrofe naţionale. Împletirea lor e absolut remarcabilă, firească.” (N. Manolescu)

Gabriela Adameșteanu. Absolventă a Facultății de Litere. Pînă în 1990, redactor de dicționare (timp de 19 ani) și redactor de literatură română (timp de 5 ani). A condus revista „22” (timp de 13 ani) și suplimentul ei „Bucureștiul cultural” (timp de 7 ani). Premiul Hellman-Hammett pentru jurnalism acordat de Human Rights Watch (2002). Vicepreședintă (2000-2004) și apoi președintă a Centrului PEN Român (2004-2006). Membră a Juriului Uniunii Latine (2007-2009). Președintă de onoare a primei ediții a Premiului Goncourt Românesc (2013). Chevalier de L’Ordre des Arts et des Lettres (2014). Premiul „Gheorghe Crăciun” pentru Opera Omnia al „Observatorului cultural”. Romanul ei Dimineață pierdută a fost dramatizat și pus în scenă de Cătălina Buzoianu la Teatrul Bulandra (decembrie 1986 – februarie 1990), cu o distribuție de aur.