Înapoi

Literatura şi privarea de libertate: cazul Aslı Erdoğan

Știri și lansări
Lansare carte image

Literatura şi privarea de libertate: cazul Aslı Erdoğan

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de:
Tue, 12 Nov 2019 14:23:00 +0300 $Date_date $day_
$day_ $month_ $year_

Joi, 14 noiembrie, ora 19.00, Editura Polirom şi Pen România vă invită la Green Hours (Sediul GDS, Calea Victoriei nr. 120, Bucureşti), la dezbaterea „Literatura şi privarea de libertate - cazul scriitoarei Aslı Erdoğan”, pornind de la volumele: Oraşul în mantie purpurie & Acum nici tăcerea nu-ţi mai aparţine.

Invitaţi: Magda Cârneci, Fatma Yilmaz, Dan Croitoru
Moderează: Miruna Vlada

Oraşul în mantie purpurie, de Aslı Erdoğan, a apărut în colecţia „Biblioteca Polirom” (2019), traducere din limba germană de Gabriella Eftimie.

Acum nici tăcerea nu-ţi mai aparţine, de Aslı Erdoğan, a apărut în colecţia „Plural” a Editurii Polirom (2018), traducere din limba franceză şi note de Nicolae Constantinescu.

Un eveniment, în parteneriat cu Pen România.

„Aslı Erdoğan este o scriitoare de o percepţie şi o sensibilitate rare, care ne-a dat textul literar perfect.” (Orhan Pamuk)

Rio de Janeiro: oraş al carnavalului, loc al disimulării, al hazardului şi al mascaradei. Özgür, o intelectuală introvertită din Turcia, nu se poate despărţi de oraşul în acelaşi timp fascinant şi ameninţător. Îndepărtîndu-se mult de rolul tradiţional prevăzut femeii de societatea turcă, ea îl conduce pe cititor prin labirintul acestei metropole adoptînd vocea imigrantului în loc de cea a turistului, considerînd tot ce e străin ceva intim şi propriu. În acelaşi timp, oraşul o inspiră să scrie şi să-şi creeze un alter ego, pe imaginara Ö. Cele două poveşti de viaţă se întrepătrund şi se oglindesc una într-alta de nenumărate ori. Un roman fascinant, în care iubirea şi durerea se contopesc în chip adesea fatal.

După tentativa de lovitură de stat din iulie 2016, scriitoarea turcă Aslı Erdoğan a fost arestată şi închisă. Vina sa era că scrisese pentru publicaţia pro-kurdă Özgür Gündem texte în care denunţa diverse acţiuni îndreptate împotriva libertăţii de opinie. A stat patru luni în închisoare, însă, deşi a fost eliberată, a devenit ţinta persecuţiilor şi în cele din urmă a fost constrînsă să părăsească Turcia. Volumul reuneşte o parte dintre articolele care i-au atras ostilitatea regimului. Sînt cronici politice, reflecţii asupra scrisului şi a exilului, eseuri despre acţiunile represive ale guvernului turc, despre povara mentalităţilor şi stereotipurilor arhaice în Turcia modernă pagini încărcate de emoţie, în care inspiraţia poetică se îmbină cu luciditatea activistei pentru drepturile omului şi literatura cu jurnalismul.

De formaţie fiziciană, Aslı Erdoğan (n. 1967, Istanbul) a lucrat la Centrul European de Cercetări Nucleare din Geneva, apoi a făcut studii de antropologie la Rio de Janeiro, unde a scris primul său roman (Omul cochilie, 1994). Revine la Istanbul în 1996 şi se consacră literaturii (cu romanul Mandarinul miraculos) şi jurnalismului. Mai multe detalii, aici.