Înapoi

Nuvela Arderea hambarelor, de Haruki Murakami, ecranizată

Știri și lansări
Lansare carte image

Nuvela Arderea hambarelor, de Haruki Murakami, ecranizată

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de:
Tue, 14 May 2019 15:54:00 +0200 $Date_date $day_
$day_ $month_ $year_

Vineri, 17 mai 2019, va intra în cinematografele din România filmul În flăcări/Burning, o adaptare a nuvelei Arderea hambarelor, de Haruki Murakami, apărută la Editura Polirom, în volumul Elefantul a dispărut, „Top 10+” (2015) și „Biblioteca Polirom” (2005).

În flăcări/Burning, în regia lui Lee Chang-Dong și din distribuția căruia fac parte Yoo Ah-in, Jeon Jong-seo și Steven Yeun, a primit Premiul juriului FIPRESCI pentru „Cel mai bun film” și Premiul Vulcan, pentru scenografie, devenind cel mai bine cotat film de către criticii Screendaily, din istoria Festivalului de la Cannes. Distribuit de Voodoo Films, În flăcări/Burning va putea fi văzut în cinematografele din București, Botoșani, Bistrița, Craiova, Cluj-Napoca, Constanța, Brașov, Pitești, Piatra Neamț, Tîrgu-Mureș, Tîrgu-Jiu, Slobozia, Bîrlad, Sfîntu Gheorghe și Arad.

În flăcări este un thriller psihologic cu accente romantice în care un scriitor aspirant și un bărbat bogat devin rivali pentru dragostea aceleiași fete. În timpul unei livrări, Jongsu, un curier, interpretat de actorul Yoo Ah-in, dă din întîmplare peste Haemi (Jeon Jong-seo), care locuia pe vremuri în cartierul lui. Haemi îl roagă să aibă grijă de pisica ei cît timp va călători în Africa. La întoarcere, i-l prezintă pe Ben (Steven Yeun), un tip misterios pe care l-a întîlnit în vacanță. Într-o zi, Ben îi povestește lui Jongsu despre hobby-ul său cît se poate de neobișnuit. Mai multe detalii despre film, aici.

Elefantul a dispărut

Traducere din limba japoneză de Iuliana Oprina

Un bărbat vede cum elefantul său preferat se volatilizează pur și simplu, un cuplu de tineri căsătoriți suferă atacuri de bulimie care ii determină să jefuiasca un McDonald’s la miezul nopții, iar o tînără descoperă că un mic monstru verde care și-a găsit adăpost în curtea din spatele casei a făcut o pasiune devastatoare pentru ea. Obsedante și hilare, bizare și emoționante, nuvelele din volumul Elefantul a dispărut arată, încă o dată, uluitoarea abilitate a lui Haruki Murakami de a șterge granițele dintre realitate și iluzie.

Haruki Murakami, unul dintre cei mai populari scriitori japonezi contemporani, s-a născut în 1949, la Kyoto. A studiat teatrul la Universitatea Waseda din Tokio. Experienţa de proprietar al unui bar în care se cînta jazz (reflectată în romanul său din 1992, La sud de graniţă, la vest de soare) şi cea de traducător al operelor lui F. Scott Fitzgerald, John Irving, Truman Capote şi Raymond Carver îşi vor spune cuvîntul în formarea sa ca mesager al unei Japonii occidentalizate – un ţinut amăgitor, lipsit parcă de suflet şi suflu, al cărui spirit străvechi pare să fi dispărut aproape în întregime. Primul său roman, Ascultă cum cîntă vîntul (1979), i-a adus Premiul Gunzo, fiind urmat de Pinball, 1973 (1980) şi În căutarea oii fantastice (1982, distins cu Premiul Noma). În 1987 a publicat Pădurea norvegiană, bestseller internaţional, tradus în numeroase limbi şi vîndut în milioane de exemplare. Murakami a mai publicat volumul de interviuri Underground. Atentatul de la Tokio şi spiritul japonez (1997) şi romanele La capătul lumii şi în ţara aspră a minunilor (1985, pentru care a primit Premiul Tanizaki), Dans dans dans (1988), Cronica păsării-arc (1994, nominalizat la prestigiosul IMPAC Dublin Literary Award), Iubita mea, Sputnik (1999), Kafka pe malul mării (2002), 1Q84 (2009-2010) şi Tsukuru Tazaki cel fără de culoare şi anii săi de pelerinaj (2013), precum şi volumele de povestiri sau eseuri Elefantul a dispărut (1993), După cutremur (2000), Salcia oarbă, fata adormită (2006), Autoportretul scriitorului ca alergător de cursă lungă (2007), Meseria de romancier (2015) şi Uciderea Comandorului (vol. 1, 2018). A fost nominalizat în repetate rînduri la Premiul Nobel.