Înapoi

Premiile Scriitorul lunii/Scriitorul anului: Ioan T. Morar, Scriitorul lunii iulie 2020

Știri și lansări
Lansare carte image

Premiile Scriitorul lunii/Scriitorul anului: Ioan T. Morar, Scriitorul lunii iulie 2020

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de:
Mon, 14 Sep 2020 17:22:00 +0300 $Date_date $day_
$day_ $month_ $year_

Premiile Scriitorul lunii/Scriitorul anului, aflate la cea de-a cincea ediție, sînt un proiect al Uniunii Scriitorilor din România, organizat de Casa de Cultură „Mihai Ursachi”, sub egida Primăriei Municipiului Iași.

Astfel, Scriitorul lunii iulie 2020 este Ioan T. Morar, pentru volumul Fake news în Epoca de Aur. Amintiri și povestiri despre cenzura comunistă, apărut la Editura Polirom.

Juriul acestei ediții a fost format din Nicolae Manolescu (președinte), Daniel Cristea-Enache, Gabriela Gheorghișor, Ioan Holban, Mircea Mihăieș, Vasile Spiridon și Răzvan Voncu.

Premiile Scriitorul lunii/Scriitorul anului vor fi decernate la Gala din 5-7 noiembrie 2020, la Iași.

Mai multe detalii despre Premiile Scriitorul lunii/Scriitorul anului, aici.

Despre carte

„Fie că și-a propus, fie că nu, Ioan T. Morar ne oferă o savuroasă contra-istorie a comunismului românesc. Sub forma unor secvențe adeseori burlești, scriitorul livrează imaginea unei lumi în care absurdul era regula, nu excepția. Deși scrise sub ghilotina cenzurii, ele sînt complet dezinhibate, cu o libertate a gîndului și a expresiei ce le dădea, în epocă, un aer de neverosimil. Și totuși, textele au apărut în presa ultimelor două decenii comuniste, pe sub nasul activiștilor de partid și al vămuitorilor ideologici. Cum a fost posibil acest lucru? Uneori, prin jocul hazardului, pe care autorul îl explică în palpitante capitole de memorialistică. Adeseori, prin partide de șah încrîncenate în care inteligența s-a dovedit superioară obtuzității și prostiei. Cartea lui Ioan T. Morar este, pe lîngă certele virtuți literare, conectate la o nesecată mină de umor și inteligență, un sclipitor document de epocă. Sîntem invitați cordial să urmărim felul în care o Românie alternativă – plină de umor, cu un accentuat simț al grotescului, inventivă, colorată, ironică – dă cu tifla cenușiului murdar al ideologiei comuniste.” (Mircea Mihăieș)

Ioan T. Morar (n. 13 aprilie 1956, Șeitin, județul Arad) a absolvit în 1981, ca șef de promoție, Facultatea de Filologie a Universității din Timișoara, secția română-franceză. Din 1987 a fost redactor la Viața studențească și Amfiteatru. După 1989 a lucrat la Cuvîntul și Alianța Civică. În 1990-1991 a fost redactor-șef la „Varietăți”, TVR. Este membru fondator al Academiei Cațavencu. Între 2004 și 2009 a fost senior editor la Cotidianul. A realizat emisiuni de televiziune, activînd, pînă în 1996, în grupul Divertis. În perioada 2010-2012 a fost consul general la Marsilia. Membru al Uniunii Scriitorilor din România. A publicat volumele de versuri: Vară indiană (1984; Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor), Fumul și spada (1989), Șovăiala (2000; Premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor), Nerușinarea (2003) și Paloarea (2010). Poeziile sale au fost traduse în engleză, franceză, polonă, spaniolă, catalană și maghiară, în antologii și reviste culturale. La Editura Polirom a mai publicat Lindenfeld (2005, 2006, 2013; Premiul Național de Proză al Ziarului de Iași), Negru și Roșu (2013; nominalizat la Premiul „Cartea anului 2013” al României literare), Cartea de la capătul lumii (2007, 2015), Sărbătoarea Corturilor (2016, 2018; Premiul pentru proză al Uniunii Scriitorilor din România pe anul 2016) și Șapte ani în Provence (2018; Premiul special al Uniunii Scriitorilor din România). S-a stabilit în localitatea provensală La Ciotat.