Înapoi

Premiul Nobel pentru Literatură 2018: scriitoarea poloneză Olga Tokarczuk

Știri și lansări
Lansare carte image

Premiul Nobel pentru Literatură 2018: scriitoarea poloneză Olga Tokarczuk

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de:
Thu, 10 Oct 2019 15:01:00 +0300 $Date_date $day_
$day_ $month_ $year_

„O scriitoare magnifică.” (Svetlana Aleksievici, laureată a Premiului Nobel pentru Literatură în 2015)

Olga Tokarczuk este laureata Premiului Nobel pentru Literatură 2018, anunțat astăzi de către Academia Suedeză. Laureatul Nobelului literar pentru 2019 este Peter Hanke. Mai multe detalii, aici.

Cărțile Olgăi Tokarczuk au apărut în colecția „Biblioteca Polirom”, coordonată de Bogdan-Alexandru Stănescu: Poartă-ți plugul peste oasele morților (2019, Traducere din limba polonă şi note de Cristina Godun), Călătoria oamenilor Cărții (2001, 2018; Traducere din limba polonă de Constantin Geambaşu), Ultimele povestiri (2018, 2019; Traducere din limba polonă şi note de Cristina Godun), Rătăcitorii (2018, Traducere din limba polonă şi note de Cristina Godun), Străveacul și alte vremi (2002, Traducere de Olga Zaicik). În pregătire, la Editura Polirom: Scripturile lui Iacob.

Născută în Sulechów în 1962, Olga Tokarczuk este unul dintre cei mai faimoşi şi mai iubiţi scriitori polonezi contemporani. Ea se numără printre cîştigătorii celei mai prestigioase distincţii literare poloneze, premiul Nike.

Este autoarea mai multor romane (printre care Casă de zi, casă de noapte, Călătoria oamenilor Cărţii şi Străveacul şi alte vremi) şi volume de povestiri, traduse în mai multe limbi de circulaţie internaţională.

În 2018, Rătăcitorii, romanul la a cărui lansare The Bookseller afirma că Olga Tokarczuk este „probabil unul dintre cei mai mari scriitori în viaţă de care n-aţi auzit”, a fost recompensat cu Man Booker International Prize.

De curînd, Editura Polirom a publicat Poartă-ți plugul peste oasele morților, roman nominalizat la Man Booker International Prize 2019 și transpus cinematografic în 2017 de regizoarea Agnieszka Holland. Filmul a obţinut Ursul de Argint la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin.

Poartă-ţi plugul peste oasele morţilor etalează din plin calităţile care au făcut ca Olga Tokarczuk să devină o prezenţă atît de remarcabilă în literatura contemporană... Este un amalgam uluitor de roman poliţist, comedie şi tratat politic, scris de o femeie a cărei inteligenţă extraordinară se îmbină cu o sensibilitate anarhică.” (The Guardian)

„Olga Tokarczuk se dovedeşte încă o dată (în Poartă-ţi plugul peste oasele morţilor) o maestră a «romanului problematic», elaborînd ceva ce este, concomitent, o poveste captivantă, un eseu echilibrat şi un manifest îndîrjit.” (World Literature Today)

„Tokarczuk este unul dintre cei mai îndrăzneţi şi mai originali scriitori din Europa...”

(Los Angeles Review of Books)

„Tokarczuk se numără printre cei cîţiva romancieri reprezentativi ai Europei ultimului sfert de secol.” (The Economist)

Rătăcitorii îmbină observaţiile unei călătoare moderne cu povestea unei secte religioase mereu rătăcitoare, biografia unui anatomist de acum mai bine de patru secole şi descrierea drumului postum al inimii lui Chopin de la Paris, unde a murit compozitorul, la Varşovia.” (The Guardian)

„Unul dintre puţinii scriitori europeni remarcabili ai ultimului sfert de secol.” (The Economist)