Înapoi

Premiul Renaudot 2019: Sylvain Tesson, Pantera zăpezilor

Știri și lansări
Lansare carte image

Premiul Renaudot 2019: Sylvain Tesson, Pantera zăpezilor

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de:
Tue, 05 Nov 2019 11:58:00 +0300 $Date_date $day_
$day_ $month_ $year_

Sylvain Tesson este cîștigătorul prestigiosului premiu Renaudot, ediția 2019, pentru Pantera zăpezilor, apărut la Gallimard.

Geograf, ziarist şi scriitor, Sylvain Tesson este autorul volumului Axa Lupului. Din Siberia pînă în India pe urmele evadaţilor din gulag, apărut la Polirom în anul 2014, în traducerea Sorinei Dănăilă.

Editura Polirom pregătește de același autor: Berezina. Pe urmele lui Napoleon într-o motocicletă cu ataș, volum care va apărea în colecția „Hexagon. Cartea de călătorie”, traducere de Nicolae Constantinescu.

Sylvain Tesson a refăcut în Axa Lupului lungul drum din Siberia pînă în golful Bengal pe care se presupune că l-au străbătut odinioară evadaţi din gulag. Pentru a le aduce un omagiu celor a căror sete de libertate a depăşit cele mai mari obstacole, a traversat singur, mergînd pe jos, pe bicicletă sau călare, taigaua siberiană, stepa mongolă, deşertul Gobi, înaltele platouri tibetane, lanţul himalayan, pînă la Calcutta. Tesson descrie oamenii pe care îi întîlneşte, întîmplările şi locurile prin care trece, cu uimitoarea varietate a peisajelor ce i se înfăţişează de-a lungul călătoriei. Timp de opt luni, a avut de înfruntat foamea, frigul şi singurătatea pe parcursul celor 6.000 de kilometri ai „axei lupului” – traseu urmat doar de evadaţii din gulag şi de lupii aflaţi în căutare de pradă, care se deplasează de la nord la sud, spre deosebire de marile migraţii din istorie, care au urmat de fiecare dată axa est-vest.

Din cuprins: Paris-Berlin-Iakutsk • Pe valea Lenei • Spre Baikal • În ţara buriată • Spre Ulan Bator • În stepă • Gobi • Traversînd Tibetul • Ultima poartă

Sylvain Tesson, născut în 1972, este geograf, ziarist şi scriitor. Membru al Societăţii Exploratorilor francezi, îşi împarte viaţa între expediţii de amploare, scris şi realizarea de documentare de aventură. Numeroasele sale peripluri i‑au inspirat în jur de zece cărţi, printre care L’axe du loup (Robert Laffont, 2004) şi Eloge de l’énergie vagabonde (Editions des Equateurs, 2007). Aphorismes sous la lune et autres pensées sauvages apar în 2008, la Editions des Equateurs, urmate de Une vie à coucher dehors, Gallimard, 2009, şi Vérification de la porte opposée, Phébus, 2010.