Înapoi

Romanul Firesc de Petru Cimpoeşu, adaptat cinematografic

Știri și lansări
Lansare carte image

Romanul Firesc de Petru Cimpoeşu, adaptat cinematografic

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de:
Tue, 06 Nov 2018 17:24:00 +0200 $Date_date $day_
$day_ $month_ $year_

Vineri, 23 noiembrie 2018, va intra în cinematografele din România filmul „Un om la locul lui”/„A Decent Man”, o adaptare a romanului Firesc de Petru Cimpoeşu, publicat în 2010 în colecţia „Fiction LTD” a Editurii Polirom.

Un om la locul lui”/„A Decent Man, din distribuția căruia fac parte Bogdan Dumitrache, Ada Galeș, Mădalina Constantin și Adrian Titieni, a participat în 2017 la a 65-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film din San Sebastian, Spania. Scenariul și regia sînt semnate de Hadrian Marcu. Imaginea îi aparține lui Adrian Silișteanu. Montaj - Alexandru Radu, sunet - Sebastian Zsemlye, scenografie - Bogdan Ionescu, costume - Alexandra Alma Ungureanu, casting - Florentina Bratfanof, producător executiv - Titi Rădoaie, coproducător - Adela Vrînceanu Celebidachi, producători - Anamaria Antoci, Adrian Silișteanu.

 

Cartea

„Romanul e încontinuu hrănit – de aici forţa lui – cu o sumedenie de observaţii din acelea ce dau substanţă prozei adevărate şi arată că autorul ştie foarte multe despre lumea – din jur şi cosmică, exterioară şi interioară – în care trăieşte.” (Valeriu Cristea) 

„Jurnalul Iuniei dă cel mai bine măsura disponibilităţilor artistice ale prozatorului. Aflăm aici o ştiinţă impecabilă de a surprinde banalitatea de care se inconjoară lumea şi care devine noua sa mitologie, dar şi capacitatea de a evoca fragmente de trecut în toată prospeţimea şi naturaleţea lor (...). În genere, Petru Cimpoeşu are o capacitate indiscutabilă de a transcrie realitatea şi, chiar cînd aceasta iese din tiparele obişnuite, impresia de firesc este copleşitoare.” (Radu G. Ţeposu) 

„Petru Cimpoeşu mi se pare cel mai în formă prozator român al momentului. Şi nu cred că spun o vorbă mare. În fond, cîţi dintre scriitorii noştri au reuşit să dea, succesiv şi într-un interval de doar şase ani, trei romane precum Povestea Marelui Brigand (2000), Simion liftnicul (2001) şi Christina Domestica şi Vînătorii de suflete (2006)?”(Andrei Terian)

Petru Cimpoeşu (n. 1952), unul dintre prozatorii de primă linie ai ultimilor ani, a debutat editorial in 1983, cu volumul Amintiri din provincie. Alte volume publicate: Firesc (ed. I, 1985), Erou fără voie (1994, Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Iaşi), Un regat pentru o muscă (1995), Povestea Marelui Brigand (ed. I, 2000, Premiul Filialei Iaşi a Uniunii Scriitorilor), Simion liftnicul. Roman cu îngeri şi moldoveni (ed. I, 2001, Premiul Uniunii Scriitorilor din România). Romanul Simion liftnicul a fost tradus în Cehia, Italia, Spania, Croaţia, Bulgaria, Franţa şi Ungaria, fiind declarat cartea anului 2007 în Cehia şi distins cu Premiul „Magnesia Litera”. Christina Domestica şi Vînătorii de suflete (ed. I, 2006) a fost distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor din România, Premiul Academiei Române şi Premiul revistei Observator cultural. La Editura Polirom au mai apărut Povestea Marelui Brigand (ed. a II-a, 2007), Simion liftnicul (ed. a II-a, 2007; ed. a III-a, 2011), Nouă proze vechi. Ficţiuni ilicite (2008), Firesc (ed. a II-a, 2010) şi Celălalt Simion (2015).

 

Filmul

Petru (Bogdan Dumitrache), personajul principal al debutului în lungmetraj semnat de Hadrian Marcu – „Un om la locul lui”/„A Decent Man” – , se află în fața unei alegeri dificile. El caută calea onorabilă de ieșire dintr-un triunghi amoros care se zgîlțîie din toate laturile. Viitoarea soție este însărcinată, iar fosta iubită a suferit un accident înfiorător.

Petru are 38 de ani, este inginer de foraj într-o companie multinațională şi îşi petrece mare parte din timp izolat pe un șantier. Petru ține restul lumii la distanță și nu își dă voie să viseze. Cel mai dificil lucru pentru el este să facă o alegere. Laura (Ada Galeș), viitoarea soție, alături de care așteaptă un copil, visează la un mariaj ca-n reviste, în timp ce Sonia (Mădălina Constantin), colega lui și fosta iubită, căsătorită, suferă un accident grav de muncă. Petru nu reușește să se împace cu gîndul că noua sa viață abia începe, în timp ce a Soniei pare a se fi sfîrșit. Astfel, el își asumă riscul de a căuta un echilibru imposibil între cele două femei.

„Petru este om singur. Este un om care se autoizolează, un om al cărui adevăr interior este în conflict cu convenția socială și atunci caută locuri mai retrase, unde poate fi lăsat în pace, să fie așa cum își dorește. Laura îi oferă lucrurile care îi lipsesc – căldură, casă, emoție – , în timp ce Sonia îi oferă un alt tip de relaționare, să fie lăsat în pace atunci cînd are nevoie de asta. În Sonia găsește un prieten și, în același timp, un partener, în timp ce în Laura găsește o femeie și un partener” (Bogdan Dumitrache)

 Mai multe detalii despre film, aici.