Înapoi

Spărgătorul-de-Nuci și Regele Șoarecilor, de E.T.A. Hoffmann la Şotron. Festivalul copilăriei

Știri și lansări
Lansare carte image

Spărgătorul-de-Nuci și Regele Șoarecilor, de E.T.A. Hoffmann la Şotron. Festivalul copilăriei

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de:
Tue, 04 Jun 2019 12:32:00 +0300 $Date_date $day_
$day_ $month_ $year_

Sîmbătă, 8 iunie, ora 13.00, în Grădina Muzeului „Mihail Sadoveanu” (Aleea Mihail Sadoveanu, nr. 12, Iași), Clubul de Lectură „Să citim împreună” vă invită la un atelier de lectură și dezbatere, pornind de la povestea Spărgătorul-de-Nuci și Regele Șoarecilor, de E.T.A. Hoffmann, apărută de curînd în colecția „Junior” a Editurii Polirom.

Participanţi: Prof. Carmen-Mirela Buburuzanu şi elevii Şcolii Generale „B.P. Haşdeu” din Iaşi
Moderatoare: Conf. univ. dr. Emanuela Ilie, iniţiatoarea şi coordonatoarea clubului

Partenerii Clubului de Lectură „Să citim împreună”:
Biblioteca Judeţeană „Gh. Asachi” din Iaşi
Facultatea de Litere a Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi
Inspectoratul Şcolar Judeţean, Iaşi

Evenimentul se defășoară în cadrul Şotron. Festivalul copilăriei, ediția a VI-a, organizat de Muzeul Național al Literaturii Române Iași, în perioada 7-9 iunie 2019, în grădina Muzeului „Mihail Sadoveanu”. Participarea este gratuită. Mai multe detalii deste festival, aici:

http://sotroniasi.ro/
https://www.facebook.com/sotron.festival/

E.T.A. Hoffmann
Spărgătorul-de-Nuci și Regele Șoarecilor

Traducere din limba germană de G. Gusti
Cu ilustraţii de Teodora şi Radu Răileanu
Colecţie: Junior 6+

Maria Stahlbaum și fratele ei își așteaptă cadourile în ajunul Crăciunului, curioși din cale afară să vadă ce vor primi de la nașul lor, ceasornicar și inventator iscusit. Cînd în sfîrșit își primesc cadoul, un castel cu mecanism de ceas și cu cîțiva omuleți care se plimbă înăuntrul lui la nesfîrșit, Maria dă cu ochii de o invenție care o fascinează, un spărgător de nuci, pe care nașul îl lasă în grija ei atentă. Numai că, într-o noapte, Spărgătorul pare să prindă viață. Și nu numai el. Toate jucăriile ies din dulap, din podea se ivesc o mulțime de șoareci, conduși de regele lor, șoarecele cu șapte capete, și încep să se petreacă lucruri neobișnuite. Maria pătrunde pe tărîmul poveștilor, o lume încîntătoare care dezvăluie atîtea posibilități magice.
„— Un cal, un cal, dau un regat pentru un cal!
În clipa aceea, doi soldaţi inamici îl înşfăcară de mantaua lui de lemn, iar Regele Şoarecilor, chiţcăind triumfător din toate cele şapte gîtlejuri ale sale, se apropie în goană. Maria îşi pierdu cu totul cumpătul:
— O, sărmanul meu Spărgător‑de‑Nuci! strigă ea, plîngînd în hohote, şi, pînă să‑şi dea bine seama ce face, apucă papucul stîng şi-l azvîrli cu putere în Regele Şoarecilor, care se afla în grămada cea mai mare. Totul se spulberă ca suflat de vînt. Maria simţi în braţul stîng o durere şi mai ascuţită ca înainte...” (E.T.A. Hoffmann)

Ernst Theodor Wilhelm Hoffmann (1776-1822), cunoscut ca E.T.A. Hoffmann, a fost unul dintre cei mai importanți scriitori romantici germani. A publicat numeroase povești și povestiri, în care conturează lumi fantastice, pline de imaginație sau încărcate de o atmosferă sumbră. Cele mai cunoscute sînt: Elixirele diavolului, Urciorul de aur, Spărgătorul‑de‑Nuci și Regele Șoarecilor, Părerile despre viață ale motanului Murr. Scrierile sale au inspirat creații muzicale celebre: baletul Spărgătorul de nuci de Piotr Ilici Ceaikovski, Kreisleriana de Robert Schumann, baletul Coppélia de Léo Delibes, opera Povestirile lui Hoffmann de Jacques Offenbach.