Înapoi

Stare de lectură. Ziua 4: Iarba nopților de Patrick Modiano

Știri și lansări
Lansare carte image

Stare de lectură. Ziua 4: Iarba nopților de Patrick Modiano

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de:
Fri, 20 Mar 2020 11:36:00 +0200 $Date_date $day_
$day_ $month_ $year_

Editura Polirom vă invită să descoperiți cărțile incluse în campania „Stare de lectură”, campanie derulată în perioada 17 martie-17 aprilie 2020 pe www.polirom.ro, mai multe detalii aici.

Recomandarea Polirom pentru ziua 4 a campaniei este romanul Iarba nopților de Patrick Modiano, laureatul Premiului Nobel în anul 2014. Apărut în colecția „Biblioteca Polirom”, traducere din limba franceză de Elena‑Brânduşa Steiciuc, Iarba nopților poate fi achiziționat de aici la prețul special de 9,99 lei.

Iarba nopţilor, roman-acuarelă în care tuşele ajung să compună o poveste din frînturi de amintire confruntate cu realitatea prezentă, este construit în jurul unei teme recurente la Modiano, căutarea identităţii. Un carnet negru pe care naratorul, pe nume Jean, l-a umplut în anii ’60 – anii tinereţii sale – cu nume, adrese şi fapte mărunte, acesta este obiectul enigmatic de la care, după mai bine de patruzeci de ani, acelaşi personaj încearcă să depene firele unui trecut neliniştitor, căci false nume ale celor pe care i-a cunoscut, false identităţi îl fac să se întoarcă, să caute iar şi iar adevărul propriei vieţi. Proustian, romanul este o căutare a unui timp pierdut, a unor prietenii rătăcite, în care vremurile de odinioară îmbracă în nostalgie străzi pariziene, personaje, cafenele, o lume cu ale sale taine şi străluciri voalate.

„Poate că mai ales în oraşe ne încearcă impresia că am trăi într-un uriaş palimpsest, din care nimic nu dispare în întregime şi pentru eternitate, chiar dacă străzile nu mai sînt chiar aceleaşi ori unele cartiere au dispărut de trei decenii. Prezenţa lor dăinuie însă în văzduh. (…) Cred că tocmai asta caut să exprim în romanele mele: cum să treci de stratul de uitare, pentru a ajunge în spaţiul unde timpul este transparent, asemenea unui avion care străbate o pătură de nori ca să ajungă în azuriul cerului.” (Patrick Modiano)

„O tînără misterioasă, tovarăşi dubioşi, apartamente şi camere de hotel, scena unei crime, ramificaţii politice înspre Marocul postcolonial… Iată cîteva din elementele pe care Modiano, grav şi visător, le aşterne pe pagina albă, semănînd alături alte indicii – reţinute mai ales din Nerval, Restif de la Bretonne, Baudelaire… – care mai mult adîncesc enigma decît o limpezesc.” (Télérama)

Patrick Modiano s-a născut la Boulogne-Billancourt, în 1945. În copilărie a fost foarte apropiat de fratele său mai mic, care s-a stins din viaţă la doar zece ani; şocul morţii sale a marcat pentru totdeauna opera viitorului scriitor. După absolvirea liceului, Patrick nu s-a înscris la universitate, alegînd să se consacre scrisului. Succesul a venit îndată după prima carte apărută, La Place de l’étoile (1968), dublu premiată. A publicat pînă acum peste 20 de romane – Les Boulevards de ceinture (1972; Bulevardele de centură, Polirom, 2014), Villa triste (1975), Remise de peine (1988), Voyage de noces (1990; Călătorie de nuntă, Polirom, 2014), Un cirque passe (1992), La Petite Bijou (2001), Pour que tu ne te perdes pas dans le quartier (2014) –, volume autobiografice sau de eseuri, piese de teatru, scenarii de film şi cărţi pentru copii. Dintre cele mai importante distincţii primite amintim: Prix Goncourt (1978, pentru Rue des boutiques obscures) şi Premiul Nobel pentru Literatură (2014).

Mai multe detalii despre campania „Stare de lectură”, aici.

Lectură plăcută,
Echipa Polirom