Înapoi

Un roman fascinant, în care iubirea şi durerea se contopesc în chip adesea fatal Orașul în mantie purpurie, de Aslı Erdoğan

Știri și lansări
Lansare carte image

Un roman fascinant, în care iubirea şi durerea se contopesc în chip adesea fatal Orașul în mantie purpurie, de Aslı Erdoğan

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de:
Thu, 22 Aug 2019 14:50:00 +0200 $Date_date $day_
$day_ $month_ $year_
  • Orhan Pamuk, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, ediţia 2016: „Aslı Erdoğan este o scriitoare de o percepţie şi o sensibilitate rare, care ne-a dat textul literar perfect”.
  • Oraşul în mantie purpurie, cartea care i-a adus celebritatea scriitoarei turce Aslı Erdoğan, a apărut în 1998 şi a fost tradusă în numeroase limbi, printre care franceză, norvegiană, germană, bosniacă, arabă, bulgară, suedeză şi engleză.
  • Aslı Erdoğan este autoarea volumului Acum nici tăcerea nu-ți mai aparține (Polirom, 2018), volum ce cuprinde articolele sale din publicaţia pro-kurdă Özgür Gündem, în care aceasta denunţă pericolul suprimării libertăţii de exprimare şi pentru care, după tentativa eşuată de lovitură de stat din Turcia (iulie 2016), a fost arestată şi ţinută timp de patru luni în inchisoare.

Editura Polirom anunţă apariţia în librării a unui nou volum semnat de scriitoarea turcă Aslı Erdoğan, romanul Orașul în mantie purpurie, apărut în colecţia „Biblioteca Polirom”, traducere din limba germană de Gabriella Eftimie.

Autoarea va fi prezentă anul acesta la cea de-a VII ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi (FILIT), 2-6 octombrie 2019.

Rio de Janeiro: oraş al carnavalului, loc al disimulării, al hazardului şi al mascaradei. Özgür, o intelectuală introvertită din Turcia, nu se poate despărţi de oraşul în acelaşi timp fascinant şi ameninţător. Îndepărtîndu-se mult de rolul tradiţional prevăzut femeii de societatea turcă, ea îl conduce pe cititor prin labirintul acestei metropole adoptînd vocea imigrantului în loc de cea a turistului, considerînd tot ce e străin ceva intim şi propriu. În acelaşi timp, oraşul o inspiră să scrie şi să-şi creeze un alter ego, pe imaginara Ö. Cele două poveşti de viaţă se întrepătrund şi se oglindesc una într-alta de nenumărate ori.

Oraşul în mantie purpurie este un roman fascinant, în care iubirea şi durerea se contopesc în chip adesea fatal.

De formaţie fiziciană, Aslı Erdoğan (n. 1967, Istanbul) a lucrat la Centrul European de Cercetări Nucleare din Geneva, apoi a făcut studii de antropologie la Rio de Janeiro, unde a scris primul său roman (Omul cochilie, 1994). Revine la Istanbul în 1996 şi se consacră literaturii (cu romanul Mandarinul miraculos) şi jurnalismului. În 1998 a început o rubrică într-unul dintre cele mai influente ziare turceşti, cotidianul Radikal.

Articolele în care pledează pentru drepturile femeii şi tratează subiecte tabu vorbind de închisori, tortură, chestiunea kurdă au atras asupra ei, în aceeaşi măsură, faimă, dar şi tribulaţii, culminînd cu concedierea, în 2001.

Arestată şi închisă în august 2016 împreună cu colegii din redacţia ziarului de opoziţie la care scria (Özgür Gündem), este eliberată după mai bine de patru luni şi judecată în stare de libertate condiţionată.

În 2017 i s-a decernat Premiul pentru Pace Erich Maria Remarque, iar în 2018, Premiul Simone de Beauvoir pentru libertatea femeilor.

În prezent trăieşte în exil, în Graz, Austria. Textele ei au fost adaptate şi pentru teatru, balet clasic, radio şi film.

Alături de alţi şase scriitori, printre care Orhan Pamuk şi Yaşar Kemal, a fost subiectul unui documentar regizat de Osman Okkan.