Înapoi

Volumul Genetică medicală, cîștigător al Premiului „C.I. Parhon” al Academiei Române

Știri și lansări
Lansare carte image

Volumul Genetică medicală, cîștigător al Premiului „C.I. Parhon” al Academiei Române

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de:
Tue, 17 Dec 2019 09:52:00 +0300 $Date_date $day_
$day_ $month_ $year_

Joi, 12 decembrie, în Aula Academiei Române (Calea Victoriei 125, Bucureşti), a avut loc ceremonia de decernare a Premiilor Academiei Române pentru anul 2017.

Premiul „C.I. Parhon”, pentru Ştiinţe medicale (2019), acordat de Academia Română, le-a revenit autorilor Mircea Covic, Dragoș Ștefănescu, Ionel Sandovici și Vlad Gorduza, pentru volumul Genetică medicală, apărut la Editura Polirom, în 2017 (ediţia a III-a revăzută integral şi actualizată), în colecţia „Bios”. Premiul este o recunoaștere a valorii lucrării, a școlii medicale din Iași și o binemeritată răsplată pentru strădania celor 34 de colaboratori din țară și străinătate.

Premiile au fost acordate pentru domeniile: Filologie şi Literatură; Ştiinţe istorice şi Arheologie; Ştiinţe matematice; Ştiinţe fizice; Ştiinţe chimice; Ştiinţe biologice; Ştiinţe geonomice; Ştiinţe tehnice; Ştiinţe agricole şi silvice; Ştiinţe medicale; Ştiinţe economice, juridice şi Sociologie; Filosofie, Teologie, Psihologie şi Pedagogie; Arte, Arhitectură şi Audiovizual; Ştiinţa şi Tehnologia Informaţiei.

„Este o lucrare de referință în literatura medicală românească ce pledează și convinge argumentat în favoarea medicinii genomice care, prin personalizare și precizie, modifică esențial practica medicală curentă”. (Bogdan Simionescu)

În domeniul geneticii apar progrese tehnice și științifice importante în fiecare an. Numeroasele achiziții privind structura și funcția genomului uman au consecințe și aplicații majore în teoria și practica medicală, ce inaugurează era genomicii în medicină. Autorii fac o revizie completă a textului ediției precedente și mai ales actualizarea lui. Cartea își păstrează larga adresabilitate a problemelor pentru medici din diferite specialități, rezidenți, studenți și, în contextul integrării medicinei genomice în practica medicală, devine un instrument esențial pentru a obține cunoștințe, vocabular și un concept larg despre rolul acestei specializări pentru a evita riscurile de a nu înțelege medicina viitorului apropiat.

Mircea Covic (n. 1941) a fost profesor universitar de genetică medicală la Facultatea de Medicină a Universității de Medicină și Farmacie „Gr.T. Popa” Iași și directorul Centrului de Patologie Genetică Iași. Mai multe detalii, aici.

Dragoș Ștefănescu (n. 1939) a început cariera științifică în laboratorul de genetică al Institutului de Medicină Legală București și a continuat-o la Institutul de Patologie și Genetică „Victor Babeș”, unde a condus, timp de 15 ani, Departamentul de Genetică Medicală. Mai multe detalii, aici.

Ionel Sandovici (n. 1972) a absolvit Facultatea de medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Gr.T. Popa” (1997), unde a primit și titlul de PhD (2006). Mai multe detalii, aici.

Eusebiu Vlad Gorduza (n. 1967) este profesor universitar şi coordonator al disciplinei de Genetică Medicală la Facultatea de Medicină a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr.T. Popa” Iaşi, medic primar în specialitatea de Genetică Medicală. Mai multe detalii, aici.