Domeniu: Istorie -> Istorie militară -> Al Doilea Război Mondial
Colectie: HISTORIA
Numar pagini: 456
ISBN: 978-973-46-7626-2
Tip editie: broșată
Format: 160x235
An aparitie: 2020
Keith Lowe
Frica și libertatea. Cum ne-a schimbat viețile al Doilea Război Mondial
In curs de apariţie

Traducere de Cornelia Marinescu

Al Doilea Război Mondial nu a fost un eveniment ca oricare altul – el a schimbat o lume. Lumea care a luat naştere în 1945 a fost una cu totul diferită de cea care începuse războiul. Pe de o parte, fizic rămăsese cu nenumărate cicatrici şi era traumatizată psihologic: multe oraşe fuseseră distruse, sate pustiite şi, în cea mai mare parte a Europei şi a estului Asiei, comunităţi întregi au fost nimicite sau dislocate. Pe de altă parte, în 1945 lumea era probabil mai unită decît fusese vreodată. În focul războiului, s-au făurit prietenii şi, pentru o vreme, a existat cu adevărat speranţa că acestea vor putea dăinui şi în timp de pace. 
Cartea lui Keith Lowe îşi propune să inventarieze diversele moduri în care al Doilea Război Mondial şi consecinţele lui materiale şi psihologice ne-au transformat vieţile. Au apărut eroi, monştri şi martiri şi, odată cu ei, s-a creat o întreagă mitologie a războiului. Oamenii şi-au imaginat utopii pentru a edifica o lume mai bună, inclusiv una guvernată la nivel mondial. S-au prăbuşit imperii şi în locul lor au luat naştere două superputeri aflate într-o acerbă cursă a înarmării nucleare. S-au format blocuri pe baze ideologice şi geopolitice, antrenate vreme de decenii într-un costisitor Război Rece. S-au amplificat mişcările naţionale şi naţionalismul a luat amploare, dar, în paralel, statele şi naţiunile au început să se scindeze, la fel comunităţi şi chiar familii, provocînd astfel traume şi sentimente de pierdere care mai macină încă multe dintre societăţile de azi.
Toate aceste aspecte, dar şi multe altele sunt tratate de Keith Lowe pornind de la poveştile de viaţă ale unor personaje reale ale căror destine au fost într-un fel sau altul profund afectate de război şi de urmările lui. Şi toate evenimentele, susţine autorul, stau sub semnul a două forţe – frica şi libertatea –, cele mai importante imbolduri care au dus la crearea lumii noastre postbelice.

54.95 RON
Varianta tiparita
Adauga la favorite
Sumar

Mituri şi legende • Utopii • O singură lume • Două superputeri • Două sute de naţiuni • Zece mii de fragmente

Despre autor
Keith Lowe (autor)

Keith Lowe este unanim recunoscut ca unul dintre principalii experţi în istoria celui de-al Doilea Război Mondial. Este autorul volumelor Inferno: The Devastation of Hamburg, 1943 şi Savage Continent (trad. rom. Continentul barbar, 2019), ultimul fiind situat printre cele mai vîndute zece cărţi în clasamentul publicat de The Sunday Times şi distins cu Premiul PEN Hessell-Tiltman în 2013. Lowe a avut numeroase apariţii televizate şi la radio, atît în Marea Britanie, cît şi în Statele Unite ale Americii, iar cărţile lui au fost traduse în douăzeci de limbi. Keith Lowe locuieşte în nordul Londrei împreună cu soţia şi cei doi copii.

Recomandari

Parearea cititorilor
mai multe comentarii..
Lasa un comentariu
Trebuie sa fii logat pentru a putea lasa un comentariu. Log in