Domeniu: Literatură universală -> Americană
Colectie: BIBLIOTECA POLIROM->Seria de autor „Philip Roth"
Numar pagini: 640
ISBN: 978-973-46-7594-4
Tip editie: broșată
Format: 106x180
An aparitie: 2018
Philip Roth
De ce scriem
In curs de apariţie

Traducere din limba engleză şi note de Radu Pavel Gheo

De ce scriem, ultimul volum antum al lui Philip Roth, publicat iniţial în prestigioasa colecţie „Library of America”, cuprinde eseurile, interviurile, reacţiile polemice şi comentariile critice ale marelui autor american, apărute de-a lungul cîtorva decenii.

„E interesant să şarjezi asupra propriei persoane, mult mai interesant decît să cîştigi. Pentru mine, munca, scrisul în sine, înseamnă transformarea nebuniei proprii în nebunia celuilalt. Trebuie să fii îngrozitor de naiv ca să nu înţelegi că scriitorul este un actor care pune în scenă ceea ce ştie cel mai bine – cu atît mai mult atunci cînd adoptă masca persoanei întîi singular. Asta s-ar putea să fie cea mai bună mască din cîte există pentru al doilea eu. Unii (mulţi) se prefac mai simpatici decît sînt, iar alţii se prefac mai antipatici. Asta n-are nici o importanţă. Literatura nu e un concurs de frumuseţe morală. Forţa ei se naşte din siguranţa şi cutezanţa cu care intri în pielea personajului – importantă e convingerea ce însufleţeşte gestul. Cînd e vorba de un scriitor, nu trebuie să te întrebi Ce-l face să se poarte atît de urît?, ci Ce are de cîştigat dacă îşi pune masca asta?” (Philiph Roth)

49.95 RON
Varianta tiparita
Adauga la favorite
Precomandă
Sumar
Despre autor
Philip Roth (autor)

În anul 1997 Philip Roth a primit premiul Pulitzer pentru Pastorala americană. În 1998 i-a fost decernată, la Casa Albă, National Medal of Arts, iar în 2002, Gold Medal in Fiction, cea mai înaltă distincţie a Academiei Americane, conferită anterior, printre alţii, lui John Dos Passos, William Faulkner şi Saul Bellow. I s-au decernat de două ori National Book Award şi National Book Critics Circle Award şi de trei ori PEN/Faulkner Award. În 2005 Complotul împotriva Americii a primit premiul Societăţii Istoricilor Americani pentru „un roman istoric excepţional care abordează un subiect american, publicat în perioada 2003-2004” şi Premiul W.H. Smith pentru Cea mai bună carte a anului; Philip Roth este primul scriitor care, în istoria de patruzeci și șase de ani a acestei distincții, a cîștigat-o de două ori. De asemenea, în anul 2005 Roth a devenit al treilea autor american în viaţă a cărui operă a fost publicată în ediţie completă şi definitivă de Library of America. În 2011 i s-a decernat, la Casa Albă, National Humanities Medal; în acelaşi an a primit cel de-al patrulea Man Booker International Prize. În 2012 a primit cea mai înaltă distincție a culturii spaniole, Premiul Príncipe de Asturias, iar în 2013 statul francez i-a conferit titlul de Comandor al Legiunii de Onoare.

Recomandari

Parearea cititorilor
mai multe comentarii..
Lasa un comentariu
Trebuie sa fii logat pentru a putea lasa un comentariu. Log in