Domeniu: Biografii, autobiografii și jurnale -> Jurnale
Biografii, autobiografii și jurnale -> Oameni politici
Istorie -> România -> Perioada comunistă
Istorie -> Europa -> Europa de Est
Colecție: DOCUMENT
Număr pagini: 520
ISBN: 973-681-818-7
Tip ediție: broșată
Format: 160x235
An apariție: 2004
Imre Nagy
Însemnări de la Snagov. Corespondență, rapoarte, convorbiri
Stoc epuizat
Traducere, selectie documente, note si studiu introductiv de Ileana Ioanid.
Insemnari de la Snagov cuprinde o serie de documente inedite, selectate din arhivele Securitatii romane, din perioada deportarii lui Nagy Imre si a grupului sau in Romania, intre 1956 si 1958. Insemnarile cunoscutului om politic maghiar din anii petrecuti la Snagov, precum si scrisorile, rapoartele sau discutiile inregistrate – unele referitoare la ceilalti membri marcanti ai grupului de deportati, cum este Lukacs György – constituie o sursa de prima importanta pentru clarificarea evenimentelor din Ungaria anului 1956 si a rolului lui Nagy in desfasurarea lor. Insa aceste documente contribuie de asemenea la intelegerea regimului comunist din Romania acelor ani, care, prin compromisuri abile cu puterea sovietica si in schimbul ajutorului oferit in infringerea revolutiei maghiare, a fixat evolutia tarii catre un comunism nationalist si totalitarism sub masca desovietizarii si a unor concesii de moment facute destalinizarii.
.00 RON
Varianta tiparită
Adaugă in coș
Adaugă la favorite
Sumar
Nagy Imre: insemnari de la Snagov • Nagy Imre: scrisori de la Snagov • Nagy Imre: discutii, rapoarte, filaje • Losonczy Geza • Donath Ferencz • Lukacs György • Documente referitoare la grupul oamenilor politici deportati la Snagov • Documente din Arhiva Nationala a Romaniei
Despre autor
Imre Nagy (autor)
Nagy Imre (n. 1896, in Ungaria) a intrat in Partidul Bolsevic, devenind cetatean sovietic dupa ce, in primul razboi mondial, a fost luat prizonier de armata tarista. In anii regimului horthyst, a contribuit la organizarea Partidului Comunist clandestin din Ungaria. A fost prim-ministru in timpul liderului comunist Matyas Rakosi, calitate in care a promovat masuri reformiste, fiind silit sa demisioneze si exclus din partid in 1955. La 23 octombrie 1956, demonstratiile studentilor din centrul Budapestei au determinat intrunirea de urgenta a Comitetului Central, care l-a desemnat a doua oara pe Nagy in functia de prim-ministru. Acesta a abolit sistemul monopartit si a retras Ungaria din Pactul de la Varsovia, declarind neutralitatea tarii sale. Dupa ce sovieticii au invadat Budapesta la 4 noiembrie 1956, Nagy s-a refugiat la Ambasada Iugoslava. Desi a obtinut promisiunea de libera trecere, a fost arestat de soldatii sovietici imediat ce a parasit ambasada. Ulterior, Nagy si cei din grupul sau au fost deportati si tinuti prizonieri timp de doi ani in Romania. Nagy Imre a fost judecat in secret si executat pe 16 iunie 1958, la virsta de 62 de ani.

Recomandari

Parerea cititorilor
mai multe comentarii..
Lasa un comentariu
Trebuie sa fii logat pentru a putea lasa un comentariu. Log in