Domeniu: Filosofie -> Filosofie social-politică
Filosofie -> Filosofie antică
Filosofie -> Studii și eseuri
Colecție: SEMINAR. TEORIE POLITICĂ
Număr pagini: 336
ISBN: 973-46-0126-1
Tip ediție: broșată
Format: 135x200
An apariție: 2006
Vasile Muscă , Alexander Baumgarten
Filosofia politică a lui Platon
Stoc epuizat
Traducerea in limba romana a textelor selectate din opera politica platoniciana de Anca Crivat, Elena Popescu, Andrei Cornea, Catalin Partenie.
Gindirea politica europeana este fundamentata pe o serie de concepte, surse pe care le purtam in noi ca pe o suma de decizii tacite ce ne constituie ca fiinte destinate unei comunitati. Meditatia asupra filosofiei politice a lui Platon este un exercitiu de reconstituire arheologica a acestor surse. Volumul continua initiativa dialogului in jurul Filosofiei politice a lui Aristotel si propune acum un dialog al traditiilor si al exegezelor platonizante, fiind in egala masura un ghid in studiul platonismului politic si un spatiu receptiv al diversitatii interpretilor.
.00 RON
Varianta tiparită
Adaugă in coș
Adaugă la favorite
Sumar
Mitul lui Glaucos (Andrei Cornea) • Filosofie si libertate. Mitul pesterii si conditia politicului la Platon (Vasile Musca) • Despre tiranie si alte neintelegeri (Adela Cimpean) • Doua morfologii politice si o istorie (Andrei Bereschi) • Ahile si Ulise. Stapinirea adevarului si modelul politic al Republicii (Alexander Baumgarten) • Un exercitiu logic si politic in Omul politic a lui Platon (Mihai Maga) • Inca o data Platon. Jan Patocka si grija fata de suflet (Mihai Maci) • Platon si politica erotica. De la cel sedus la cel redus (Anton Adamut) • Platon, politica si spiritul „totalitarismului estetic” (Sorin Borza)
Despre autor
Vasile Muscă (autor)
Vasile Musca este profesor la Facultatea de Istorie-Filosofie a Universitatii „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca. Volume publicate: Filosofia ideii nationale la L. Blaga si D.D. Rosca (1996), Leibniz – filosof al Europei baroce (2001), Ipostaze ale iluminismului (2001). La Polirom au aparut volumele: Introducere in filosofia lui Platon (2002) si Filosofia politica a lui Aristotel (coord.; 2002) si Filosofia politica a lui Platon (2006).
Alexander Baumgarten (autor)

Alexander Baumgarten (n. 1972) este profesor de istoria filosofiei medievale la Universitatea „Babeş‑Bolyai” din Cluj‑Napoca şi membru al Uniunii Scriitorilor din România. A publicat ediţii, traduceri comentate şi exegeze ale unor autori precum Aristotel (din opera căruia a tradus Politica, Despre suflet şi Fizica), Plotin, Augustin, Grigore cel Mare, Anselm, Gerard din Cenad, Bernard din Clairvaux, Toma din Aquino, Godescalc din Nepomuk şi alţii. Coordonează, la Editura Polirom, colecţia „Biblioteca medievală”, în care au apărut din 2003 până în prezent 45 de volume bilingve ale operelor unor autori medievali din tradiţia latină, greacă, arabă sau franceză veche. Volumele sale de studii şi eseuri conţin reflecţii asupra filosofiei antice şi medievale, dar şi asupra receptării acestora în cultura română: Principiul cerului (Dacia, 2001; ediţia a II‑a, Humanitas, 2008), Sfântul Anselm şi conceptul ierarhiei (Polirom, 2003), Şapte idei înrâuritoare ale lui Aristotel (Humanitas, 2012), Vânătorul cu o singură săgeată (Ratio et Revelatio, 2013).

Recomandari

Parerea cititorilor
mai multe comentarii..
Lasa un comentariu
Trebuie sa fii logat pentru a putea lasa un comentariu. Log in