Domeniu: Istorie -> Dicţionare, enciclopedii
Istorie -> România -> Perioada comunistă
Colecție: DOCUMENT
Număr pagini: 608
ISBN: 978-973-46-0893-5
Tip ediție: cartonată
Format: 160x235
An apariție: 2008
Andrei Muraru
Dicționarul penitenciarelor din România comunistă (1945-1967)
Stoc epuizat
Volum aparut sub egida Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania

La realizarea volumului au contribuit: Andrei Muraru (coord.), Clara Mares, Dumitru Lacatusu, Cristina Roman, Marius Stan, Constantin Petre, Sorin Cucerai


Studiu introductiv de Cristina Roman

Postfata de Marius Oprea

"Acest dictionar este o lucrare necesara (in contextul mai larg al postcomunismului), un compendiu comprehensiv, perfect utilizabil ca instrument istoric de lucru, o mult asteptata sinteza a unitatilor carcerale instituite de dictatura comunista din Romania. Un dictionar pe intelesul si pentru uzul tuturor generatiilor." (Ruxandra Cesereanu)

"Rostul Dictionarului penitenciarelor din Romania comunista este de a pune pe harta universala a crimelor impotriva umanitatii adevaratele bastioane ale cruzimii care au fost inchisorile si lagarele regimului ce ne-a oprimat o jumatate de secol. Caci in Romania, ca si in toate celelalte state de dincoace de Cortina de Fier, comunismul nu ar fi putut supravietui fara represiune: el nu poate fi gindit si nu putea functiona in afara constringerii, ratiunea sa fiind aceea de a trasa granite interne in fiecare tara, intre cei aflati inauntrul si in afara inchisorii, intre dusmanii regimului si sustinatorii sai. Cartea prezinta istoria tuturor unitatilor penitenciare care au functionat pe teritoriul Romaniei in perioada 1945-1967, fiind prima monografie completa a sistemului carceral comunist." (Marius Oprea)
57.32 RON
Varianta tiparită
Adaugă in coș
Adaugă la favorite
Sumar
Despre autor
Andrei Muraru (coordonator)

Andrei Muraru este istoric, absolvent al Facultăţii de Istorie a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (2005), unde şi‑a susţinut şi doctoratul cu teza Procesele criminalilor de război din Transnistria (2011). A fost cercetător (2006‑2012) şi preşedinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc – IICCMER (2012‑2014), iar în această calitate a demarat campania de aducere în faţa justiţiei a foştilor responsabili din aparatul comunist de represiune. În perioada 2006‑2009 a fost consilier la Cancelaria Prim‑ministrului şi consilier al directorului general al Arhivelor Naţionale ale României. A fost bursier la Aristotle University of Thessaloniki (2004‑2005), New Europe College (2009‑2010) şi United States Holocaust Memorial Museum, Washington DC (2010‑2011). Este autorul cărţii Vişinescu, torţionarul uitat: închisoarea, crimele, procesul (Polirom, 2017). A publicat numeroase studii în reviste de specialitate şi lucrări colective. Este coordonator al volumului Dicţionarul penitenciarelor din România comunistă (1945‑1967) (Polirom, 2008) şi coautor al primului manual despre dictatura comunistă, O istorie a comunismului din România. Manual pentru liceu (Polirom, 2008; ediţia a II‑a, 2009; ediţia a III‑a, 2014). A participat la numeroase conferinţe internaţionale, a susţinut prelegeri şi are frecvent contribuţii pe teme de istorie recentă. Pentru activitatea în fruntea IICCMER, a fost decorat de M.S. Regele Mihai cu Ordinul „Coroana României” în grad de Ofiţer (2015). Din decembrie 2014 este consilier al Preşedintelui României.

Recomandari

Parerea cititorilor
mai multe comentarii..
Lasa un comentariu
Trebuie sa fii logat pentru a putea lasa un comentariu. Log in