Domeniu: Carte școlară -> Manuale
Istorie -> Manuale
Istorie -> România -> Perioada comunistă
Colecție: MANUALE ȘCOLARE
Număr pagini: 192
ISBN: 978-973-46-1359-5
Tip ediție: contine DVD
Format: 200x260
An apariție: 2009
Mihai  Stamatescu , Raluca  Grosescu , Dorin Dobrincu , Liviu  Pleșa , Sorin  Andreescu , Andrei Muraru
O istorie a comunismului din România. Manual pentru liceu
Stoc epuizat
Editia a II-a, revazuta
 
 
 
 
„In 10 decembrie 1987, niste necunoscuti incendiau, in semn de revolta, imensa statuie a lui Lenin care se afla pe atunci in fata Casei Presei Libere (fosta Casa Scinteii). Intr-un gest temerar, ei au scris pe soclul statuii: „Dati-ne tara inapoi!”. Istoria ne invata insa ca zeii si credinta in ei nu mor, chiar daca statuile ard. Nu intimplator, acest manual, primul de istorie a comunismului din Romania, apare la aproape 20 ani de la caderea regimului. Traim inca intr-o lume care se fereste sa vorbeasca deschis despre trecut. Vrem sa va desprindem de ea.” (Dr. Marius Oprea, Presedintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania)
 
Manualul dezbate subiecte precum economia, viata cotidiana, politica externa, rezistenta si disidenta in timpul regimului comunist si evenimentele din decembrie1989.
Volumul este insotit de DVD, realizat de IICCR cu sprijinul Televiziunii Romane si al TVR Media. Intitulat „O zi la Televiziunea Romana in 1988”, acesta prezinta exemple de emisiuni difuzate in cele doua ore de program al TVR din 1988.  DVD-ul constituie o sursa istorica, prezentata in forma video.
 
Referentii acestui manual sint Dr. Dennis Deletant, Dr. Stelian Tanase si Dr. Daniela Zaharia.
28.85 RON
Varianta tiparită
Adaugă in coș
Adaugă la favorite
Sumar
Comunismul in Romania interbelica • Preluarea puterii (1944-1947) • Partidul Comunist Roman (1948-1989) • Institutiile statului (1948-1989) • „Celalalt” in regimul comunist • Distrugerea societatii civile si represiunea politica • Monopolul ideologic • Economia • Viata cotidiana • Politica externa • Rezistenta si disidenta in timpul regimului comunist • Anul 1989
Despre autor
Mihai  Stamatescu (autor)

Mihai Stamatescu, profesor de istorie la Liceul Teoretic „Traian Lalescu”, Orsova.

Raluca  Grosescu (autor)

Raluca Grosescu, cercetator asociat la CNRS, Franta, lector asociat la Facultatea de Stiinte Politice, Universitatea din Bucuresti.

Dorin Dobrincu (autor)

Dorin Dobrincu. Cercetător la Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” din Iaşi, Academia Română – Filiala Iaşi. Doctor (2006) al Facultăţii de Istorie a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, cu teza Rezistenţa armată anticomunistă din România (1944 – începutul anilor ’60). Domeniile sale de interes privesc istoria politică, socială şi religioasă a României contemporane, cu precădere perioada comunistă, istoria regională, comunităţile protestante româneşti, editarea documentelor contemporane etc. Este redactor-şef al revistei Archiva Moldaviae (din 2009).

Liviu  Pleșa (autor)

Liviu Plesa, cercetator la CNSAS, membru al Comisiei Prezidentiale Consultative pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania.

Sorin  Andreescu (autor)

Sorin Andreescu, profesor de istorie la Scoala nr. 165, Bucuresti.

Andrei Muraru (autor)

Andrei Muraru este istoric, absolvent al Facultăţii de Istorie a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (2005), unde şi‑a susţinut şi doctoratul cu teza Procesele criminalilor de război din Transnistria (2011). A fost cercetător (2006‑2012) şi preşedinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc – IICCMER (2012‑2014), iar în această calitate a demarat campania de aducere în faţa justiţiei a foştilor responsabili din aparatul comunist de represiune. În perioada 2006‑2009 a fost consilier la Cancelaria Prim‑ministrului şi consilier al directorului general al Arhivelor Naţionale ale României. A fost bursier la Aristotle University of Thessaloniki (2004‑2005), New Europe College (2009‑2010) şi United States Holocaust Memorial Museum, Washington DC (2010‑2011). Este autorul cărţii Vişinescu, torţionarul uitat: închisoarea, crimele, procesul (Polirom, 2017). A publicat numeroase studii în reviste de specialitate şi lucrări colective. Este coordonator al volumului Dicţionarul penitenciarelor din România comunistă (1945‑1967) (Polirom, 2008) şi coautor al primului manual despre dictatura comunistă, O istorie a comunismului din România. Manual pentru liceu (Polirom, 2008; ediţia a II‑a, 2009; ediţia a III‑a, 2014). A participat la numeroase conferinţe internaţionale, a susţinut prelegeri şi are frecvent contribuţii pe teme de istorie recentă. Pentru activitatea în fruntea IICCMER, a fost decorat de M.S. Regele Mihai cu Ordinul „Coroana României” în grad de Ofiţer (2015). Din decembrie 2014 este consilier al Preşedintelui României.

Recomandari

Parerea cititorilor
mai multe comentarii..
Lasa un comentariu
Trebuie sa fii logat pentru a putea lasa un comentariu. Log in