Domeniu: Literatură universală -> Americană
Literatură universală -> Umoristică, satirică
Literatură universală -> De război şi militară
Literatură universală -> Beletristică
Colecție: BIBLIOTECA POLIROM
Număr pagini: 528
ISBN: 978-973-46-1688-6
Tip ediție: broșată
Format: 130x200
An apariție: 2010
Joseph Heller
Catch-22
Stoc epuizat
 
Traducere din limba engleza si note de Sanda Aronescu
 
Romanul a fost ecranizat in 1970 intr-o productie exceptionala, in regia lui Mike Nichols, avind in distributie nume mari, precum Alan Arkin, Buck Henry, Anthony Perkins sau Orson Welles.
 
Catch-22 a fost la vremea aparitiei sale o carte imbratisata de contracultura americana ca simbol al rebeliunii anti-institutionale. Actiunea romanului se concentreaza asupra evenimentelor ce se deruleaza la o baza militara americana fictiva, in ultimele luni ale celui de-al Doilea Razboi Mondial, iar neobisnuitul protagonist al povestii este Yossarian, un erou de o inventivitate si energie inepuizabile, hotarit sa supravietuiasca razboiului. Romanul oscileaza intre comic si teroare cu o usurinta fenomenala, explorind ingenios absurdul existentei intr-un mediu in care comunicarea a incetat, sufocata de birocratie si manii autiste, violenta si amenintarea mortii sint la ordinea zilei, iar pastrarea judecatii si a simtului realitatii necesita eforturi aproape supraomenesti.
 
 „Catch-22 este o opera monumentala in literatura americana contemporana, un roman care ne reaminteste de toate lucrurile pe care le acceptam automat, desi nu ar trebui sa o facem, de toata nebunia pe care ne straduim sa nu o luam in seama, de deceptiile si falsitatea pe care nu avem vointa de a le separa de adevar.” (The New York Times Book Review)
 
„Una dintre capodoperele genului, de un comic amar, exploziv, subversiv, genial.” (The New Republic)       
 
„Cea mai virulenta renegare a civilizatiei noastre din literatura celui de-al Doilea Razboi Mondial.” (The Nation)
 
„Singura libertate pe care o avem cu adevarat e aceea de a spune nu.” (Joseph Heller)
33.67 RON
Varianta tiparită
Adaugă in coș
Adaugă la favorite
Sumar
Despre autor
Joseph Heller (autor)
Joseph Heller s-a nascut in 1923, in Brooklyn, New York, intr-o familie saraca de evrei imigranti de origine rusa. In 1942, la 19 ani, Heller se inroleaza in trupele aviatiei
militare a Statelor Unite. Este trimis in Italia, unde piloteaza bombardiere. Dupa razboi, Heller studiaza la Universitatea din Carolina de Sud si la Universitatea din New York,
in 1949 isi definitiveaza masteratul la Columbia University si imediat dupa absolvire obtine o bursa Fulbright de un an la Universitatea Oxford. Dupa ce se intoarce din Anglia, tine cursuri de creative writing la Penn State University, colaboreaza cu trustul de presa Time Inc. si se angajeaza copywriter la o mica agentie publicitara. In 1953 ii vine o idee pentru o poveste, scrie un prim capitol si, opt ani mai tirziu, rezultatul este formidabilul roman Catch-22. Cartea cistiga aprecierea publicului si a criticii datorita tonului cu totul particular, care se pastreaza in toate cartile sale ulterioare, mai putin cunoscute, printre care se numara Something Happened (1974), God Knows (1984), o satira cu subiect biblic, precum si volumul autobiografic No Laughing Matter (1986), acesta din urma avind drept subiect boala cu care este diagnosticat Heller in 1981, sindromul Guillain-Barré. La scurt timp dupa terminarea ultimului sau roman, Portrait of an Artist, as an Old Man, in 1999, Heller moare in urma unui atac de cord.

Recomandari

Parerea cititorilor
mai multe comentarii..
Lasa un comentariu
Trebuie sa fii logat pentru a putea lasa un comentariu. Log in