Domeniu: Istorie -> România -> Istorie economică
Istorie -> Istorie economică
Colecție: HISTORIA
Număr pagini: 528
ISBN: 978-973-46-1665-7
Tip ediție: broșată
Format: 160x235
An apariție: 2010
Bogdan Murgescu
România și Europa. Acumularea decalajelor economice (1500-2010)
În stoc
Premiul „Eugeniu Carada” pentru Economie, acordat in cadrul Galei Premiilor Marii Loji Nationale, 2011
 
Premiul „Historia Magistra Vitae”, acordat de Jurnalul National in cadrul concursului „Cartea de Istorie”, 2010
 
Premiul „CriticAtac” pe 2010 pentru cea mai importanta carte care trateaza teme sociale, politice si ideologice relevante pentru societatea romaneasca de azi, acordat de CriticAtac.
 
Inapoierea economica in raport cu majoritatea tarilor europene, indeosebi cu tarile occidentale care servesc drept termeni de comparatie, reprezinta o problema cruciala pentru societatea romaneasca. Volumul urmareste istoricul acestei inapoieri economice pe parcursul a mai mult de cinci secole. Analiza realitatilor romanesti mai vechi sau mai noi este intregita prin comparatia cu alte tari periferice din Europa, in special cu un grup de trei tari (Danemarca, Irlanda, Serbia) ce la 1500 se aflau la un nivel similar de (sub)dezvoltare cu Tarile Romane, dar care ulterior au evoluat extrem de diferit. Performanta lor relativa serveste la intelegerea mai clara a constringerilor, realizarilor si esecurilor din istoria economica a Romaniei. Concluziile aduc numeroase corective imaginii prevalente despre trecutul economic al Romaniei, precum si elemente care verifica sau imbogatesc unele aspecte ale teoriilor mondiale despre dezvoltarea economica pe termen lung.
 
Cititi interviuri cu Bogdan Murgescu: pe HotNews.ro, pe catavencu.ro, pe Libertatea.ro si pe Rador.ro.
 
Vizualizati un interviu cu autorul, realizat de redactia CriticAtac, aici.
54.95 RON
Varianta tiparită
Adaugă in coș
Adaugă la favorite
Sumar
Aspecte definitorii ale modernitatii timpurii • Revolutia industriala si amplificarea decalajelor economice • Contradictiile lumii interbelice • Impactul primului razboi mondial • Experimentul dezvoltarii socialiste in Romania • Romania dupa 1989 – avatarurile integrarii in Uniunea Europeana
Despre autor
Bogdan Murgescu (autor)

Bogdan Murgescu, profesor doctor, Universitatea din București, Facultatea de Istorie. La Editura Polirom a mai publicat Revoluția română din decembrie 1989. Istorie și memorie (2007), România și Europa. Acumularea decalajelor economice (1500-2010) (2010) și Țările Române între Imperiul Otoman și Europa creștină (2012).

Recomandari

Parerea cititorilor
mai multe comentarii..
Lasa un comentariu
Trebuie sa fii logat pentru a putea lasa un comentariu. Log in