Domeniu: Literatură universală -> Engleză
Literatură universală -> Biografică
Biografii, autobiografii și jurnale -> Memorii, amintiri
Psihologie -> Psihopatologie -> Adicții
Literatură universală -> Beletristică
Colecție: BIBLIOTECA POLIROM -> Clasici universali
Număr pagini: 304
ISBN: 978-973-46-1695-4
Tip ediție: cartonată
Format: 130x200
An apariție: 2010
Thomas De Quincey
Confesiunile unui opioman englez
Stoc epuizat
Traducere de Corneliu Rudescu
 
Confesiunile unui opioman englez au fost publicate mai intii in London Magazine, in anul 1821, iar in 1822 apar in volum. Aceste confesiuni constituie prima scriere literara majora a lui Thomas De Quincey si cea care l‑a facut cunoscut cu rapiditate in lumea literara a epocii. Cartea este o relatare a adolescentei si tineretii rebele si chinuite a autorului, un romantic revoltat in acceptia clasica a cuvintului. In plus, Confesiunile... reprezinta una dintre primele descrieri detaliate a dependentei de un drog (pe atunci legal) : opiul. Sensibilitatea acuta a celui ce povesteste si rememo­reaza, ampla fresca sociala pe care o reuseste De Quincey – de la lumea micii nobilimi pina la cea a mahalalelor mizere din Londra, unde adolescentul fugar ajunge sa traiasca o vreme –, precum si descrierea placerilor si chinurilor opiului, fac din Confesiunile... lui De Quincey o lectura deopotriva cuceritoare si instructiva. Printre autorii asupra carora De Quincey si‑a exercitat influenta de‑a lungul timpului se numara Edgar Allan Poe, Charles Baudelaire si Nikolai Gogol, iar mai tirziu, in secolul XX, Jorge Luis Borges.
 
„Acest volum a avut o influenta enorma asupra literaturii si artei din epoca, influenta ce a persistat pina in vremurile noastre. Confesiunile... descriu experienta drogului intr-o lume intelectuala, urbana, care respinge conventiile – cartografiaza insasi figura contraculturala a boemului.“ (Robert Morrison, O biografie a lui Thomas De Quincey)
 
„Mai presus de orice alte substante cunoscute de om, opiul este cel mai puternic in ce priveste controlul si gradul de control al durerii; atit de puternic, comparativ cu orice alta substanta, incit inclin sa cred ca daca vraja lui revolutionara ar fi ajuns sa fie gustata direct si sa fie suficient de cunoscuta intr-o tara idolatra, opiul ar fi avut preoti si altare inchinate puterilor lui protectoare si mingiietoare.“ (Thomas De Quincey)
33.67 RON
Varianta tiparită
Adaugă in coș
Adaugă la favorite
Sumar
Despre autor
Thomas De Quincey (autor)
Thomas De Quincey (1785‑1859) s‑a nascut in Manchester, ca fiu al unui negustor instarit, care a murit cind Thomas era foarte mic, si al unei mame inteligente si autoritare. A fost un copil bolnavicios si singuratic si a fost educat foarte strict. In 1796 tinarul Thomas este inscris la King Edward’s School, in Bath, dar dupa trei ani mama lui il retrage de acolo si il inscrie la o alta scoala. La virsta de cincisprezece ani e trimis la Manchester Grammar School, de unde fuge dupa nouasprezece luni si apoi refuza sa se intoarca. Spirit rebel, adolescentul Thomas pleaca de unul singur intr‑o calatorie prin Tara Galilor, apoi merge in Londra, unde traieste intr‑o saracie lucie, flaminzeste si se imbolnaveste, dar refuza sa apeleze la familia sa. In cele din urma va ajunge totusi sa se intoarca acasa. Dupa aceasta perioada boema, De Quincey studiaza la colegiul Worcester din Oxford, dar nu reuseste sa treaca exame­nul oral final si sa obtina o diploma de absolvire. In aceasta perioada se cunoaste cu poetii Samuel T. Coleridge si William Wordsworth. Pe ultimul dintre ei il admira din copilarie si, din acest motiv, De Quincey va ajunge sa se stabileasca ulterior in regiunea Marilor Lacuri, preamarita de Wordsworth in poemele sale.

Recomandari

Parerea cititorilor
mai multe comentarii..
Lasa un comentariu
Trebuie sa fii logat pentru a putea lasa un comentariu. Log in