Domeniu: Literatură universală -> Americană
Literatură universală -> Westernuri
Literatură universală -> Thriller & Mystery
Literatură universală -> Beletristică
Colecție: BIBLIOTECA POLIROM -> Proză XX
Număr pagini: 408
ISBN: 978-973-46-1861-3
Tip ediție: broșată
Format: 106x180
An apariție: 2011
Cormac  McCarthy
Meridianul sângelui
Stoc epuizat
Traducere din limba engleza si note de Iulia Gorzo
 
Autor distins cu premiul Pulitzer
 
„Nici un alt scriitor american in viata, nici macar Pynchon, nu ne‑a mai oferit o carte atit de puternica si memorabila” – noteaza criticul Harold Bloom despre Meridianul singelui.
 
Pla­sata la mijlocul secolului XIX, actiunea romanului prefigureaza un western cu valente horror, urmarind aventurile unui tinar fara capatii, in zona granitei dintre Texas si Mexic, alaturi de o infioratoare banda condusa de un monstru cu chip uman, „Judele”, pentru care doar moartea si cruzimea par sa aiba sens in lumea oamenilor. Banda era cunoscuta si temuta in epoca mai ales pentru expeditiile impotriva indienilor si pentru crimele la care se deda. Insa, oricit de real ar fi faptul de la care porneste povestea, imaginarul straniu, cruzimea, per­plexi­tatea si gro­tescul pe care le dezvolta par inghitite de un focar literar la limita dintre afazie si instinct animalic, ce inregistreaza cele mai extreme manifestari ale violentei.
 
„In Meridianul singelui, Cormac McCarthy este un povestitor extraordinar, un creator de dialoguri fara cusur, un adevarat urmas literar al lui Faulkner. Pentru el, ca pentru nimeni altul, comedia neagra face casa buna cu tragedia.” (New Republic)
 
„Domnul McCarthy are un condei sudist cum rar am vazut: in stilul sau se amesteca elocventa brutala, vorbirea frusta, ritmurile elaborate si o innebunitoare acuratete.” (The New York Times)
 
„McCarthy stie sa spuna povesti, iar scrisul sau isi pastreaza actualitatea chiar si in cele mai marunte detalii.” (Robert Penn Warren)
 
„Cormac McCarthy este un scriitor pe care la inceput il citesti, apoi il admiri si, tot citindu-l, sfirsesti prin a-l invidia.” (Ralph Ellison)
9.62 RON
Varianta tiparită
Adaugă in coș
Adaugă la favorite
Sumar
Despre autor
Cormac  McCarthy (autor)

Apreciat romancier, dramaturg si scenarist, Cormac McCarthy a abordat in scrierile sale o diversitate de genuri, de la goticul sudist la western sau la teme postapocaliptice, fiind recompensat pentru activitatea sa literara cu premii prestigioase precum National Book Award, Premiul Pulitzer, National Book Critics Circle Award sau Premiul PEN/Saul Bellow pentru intreaga creatie artistica. Ecranizarile romanelor sale s-au bucurat de mare succes, filmul Nu exista tara pentru batrini, regizat de fratii Joel si Ethan Coen, obtinind patru premii Oscar. La Editura Polirom au aparut romanele: Nu exista tara pentru batrini (2010), Meridianul singelui (2011), Calutii mei, caluti frumosi (2011), Marea trecere (2012).

Recomandari

Parerea cititorilor
mai multe comentarii..
Lasa un comentariu
Trebuie sa fii logat pentru a putea lasa un comentariu. Log in