Domeniu: Istorie -> România -> Perioada comunistă
Colecție: DOCUMENT
Număr pagini: 392
ISBN: 978-973-46-2272-6
Tip ediție: broșată
Format: 160x235
An apariție: 2012
Mircea Stănescu
Reeducarea în România comunistă (1949-1955). Vol. III: Târgu-Ocna, Ocnele Mari, Canalul Dunăre-Marea Neagră
Stoc epuizat

De aici puteti descarca si asculta emisiunea „Istorica” (Radio Romania Actualitati), editia din 26 noiembrie 2012, dedicata temei tratate in volum

Cele trei volume ale seriei Reeducarea in Romania comunista ofera o istorie completa a reeducarii de tip Pitesti, de la primele tentative – inchisorile Aiud si Suceava (1945-1949) – pina la interzicerea ei oficiala. Cautarile in arhive si discutiile cu fosti detinuti au dat nastere acestei lucrari al carei scop este de a reconstitui, conform autorului, „istoria incercarilor regimului de a reeduca detinutii politici, adica de a-i transforma din dusmani (reali sau presupusi) in aderenti ai doctrinei si practicii comuniste”. Volumul al treilea prezinta cazurile de reeducare din inchisoarea-sanatoriu Targu-Ocna, penitenciarul Ocnele Mari si lagarele de munca de la Canalul Dunare-Marea Neagra, evidentiind caracterul inuman al tehnicilor de „demascare”, din perioada de apogeu si pina la „destinderea” de dupa moartea lui Stalin. Este istoria unor teribile caderi umane si, in acelasi timp, a unei impresionante rezistente, dar si o pilda de demnitate.

.00 RON
Varianta tiparită
Adaugă in coș
Adaugă la favorite
Sumar
Despre autor
Mircea Stănescu (autor)

Mircea Stanescu, doctor in filosofie al Universitatii Bucuresti, este consilier principal (arhivist) la Arhivele Nationale ale Romaniei, Biroul de Arhive Contemporane. Intre 1999 si 2002 a efectuat stagii de cercetare in stiinte politice la Institut d’Études Politiques, iar in perioada februarie‑iunie 2002, un stagiu de cercetare postdoctoral in sociologie politica la Maison des Sciences de l’Homme. A participat cu comunicari stiintifice la numeroase sim­pozioane si conferinte si a publicat articole in revistele Memoria si Timpul. Este coautor al manualelor de istorie pentru clasele a X‑a si a XI‑a aparute la Editura Sigma in 2005 si 2006. La Editura Polirom a mai publicat Reeducarea in Romania comunista (1945‑1952), vol. I, Aiud, Suceava, Pitesti, Brasov (2010), vol. II, Targsor, Gherla (1948‑1955) (2010).

Recomandari

Parerea cititorilor
mai multe comentarii..
Lasa un comentariu
Trebuie sa fii logat pentru a putea lasa un comentariu. Log in