Domeniu: Literatură universală -> Ebraică
Literatură universală -> Viaţă de familie
Literatură universală -> Psihologică
Literatură universală -> Beletristică
Colecție: BIBLIOTECA POLIROM -> Proză XXI
Număr pagini: 480
ISBN: 978-973-46-2888-9
Tip ediție: broșată
Format: 106x180
An apariție: 2012
Zeruya Shalev
Farâme de viață
Stoc epuizat
Traducere din limba ebraica de Ioana Petridean
 
Farime de viata exploreaza cu o patrundere psihologica si o sensibilitate remarcabile relatiile dintre parinti si copii. Fiecare personaj incearca sa indrepte insa greselile trecutului si sa gaseasca o iesire din capcana prezentului dezolant.
 
Zacind la pat in micul ei apartament din Ierusalim, Hemda Horowitz isi analizeaza cu ama­raciune intreaga viata: tineretea petrecuta in kibbutz, casatoria lipsita de iubire si instrainarea de cei doi copii ai ei, Avner si Dina. Numeroasele sale esecuri – ca fiica, sotie si mama – se rasfring dezastruos asupra destinelor fiului si fiicei sale. Avner a ajuns un avocat mediocru, frustrat, prizonier intr‑o casnicie plina de ranchiuna, iar Dina si‑a sacrificat cariera universitara pentru a‑i darui fiicei sale iubirea pe care n‑a primit‑o de la propria mama. Fiecare personaj incearca sa indrepte insa greselile trecutului si sa gaseasca o iesire din capcana prezentului dezolant.
 
„Mai ales intr-un loc precum Israelul, cred ca e important sa arati ca viata privata, viata de familie, isi continua cursul firesc. E important sa vorbesti despre emotii intr-un loc unde totul este brutal si haotic. Ca scriitor, este important sa arati ca viata interioara e, in continuare, relevanta pentru oamenii de rind. Eu, una, am hotarit sa urmaresc asta pentru ca numai in aceasta zona pot gasi raspunsuri la intrebarile care ma framinta. Nu vreau sa scriu despre lucrurile evidente – cum ar fi, de pilda, evidenta tragedie a conflictului israeliano-palestinian; pentru mine, adevarata provocare e sa vorbesc despre tragediile ascunse.” (Zeruya Shalev)
 

„Zeruya Shalev descrie in Farime de viata instabilitatea sentimentelor, trecerea de la iubire la ura, de la seninatate la angoasa si culpabilitate.” (Liberation)

Carte recomandata de

9.99 RON
Varianta tiparită
Adaugă in coș
Adaugă la favorite
Sumar
Despre autor
Zeruya Shalev (autor)

Zeruya Shalev s-a nascut in anul 1959 in Kinneret, Israel. A absolvit un masterat in domeniul studiilor biblice si a lucrat ca redactor la Editura Keshet. A publicat mai multe romane, un volum de poezii si o carte pentru copii. Titlurile sale sint foarte apreciate de critica literara si traduse in intreaga Europa. Dintre volumele publicate mentionam: Viata amoroasa (1997), bestsellerul Sot si sotie (2000; Polirom, 2008, 2012), Thera (2005; Polirom, 2010) si Farime de viata (2011; Polirom, 2012), pentru care in 2014 i-a fost decernat premiul Femina etranger. Zeruya Shalev este de asemenea cistigatoare a Premiului de Aur si a Premiului de Platina ale Asociatiei Editorilor, a Premiilor Corine (2001), Amphi (2003), ACUM (obtinut de trei ori, in 1997, 2003 si 2005), Wizo (2007) si a Welt Literaturpreis (2012). Durere este cel de-al cincilea roman al ei.

Recomandari

Parerea cititorilor
mai multe comentarii..
Lasa un comentariu
Trebuie sa fii logat pentru a putea lasa un comentariu. Log in