Domeniu: Literatură universală -> Germană
Literatură universală -> Beletristică
Colecție: BIBLIOTECA POLIROM -> Actual
Număr pagini: 176
ISBN: 978-973-46-3554-2
Tip ediție: broșată
Format: 130x200
An apariție: 2013
Aglaja Veteranyi
De ce fierbe copilul în mămăligă
Stoc epuizat

Ediția 2013

 

Traducere de Nora Iuga
Post-scriptum de Rodica Binder
 
Fructificind experienta personala a autoarei, romanul De ce fierbe copilul in mamaliga exploreaza, din perspectiva naivitatii infantile, tumultuoasa lume a circului, orbitoare in aparenta, dar pindita permanent de tragism si de spectrul mortii. Din carte nu lipsesc observatiile de mare acuitate cu privire la realitatile sociale si politice din Romania ultimelor decenii comuniste.
 
„E o lume din care lipsesc dragostea si mila si in care umanitatea se intinde peste fete grotesc ca un ruj ieftin. O lume kitsch si totusi nostalgica, amintind frapant de poemele in proza ale altui disparut inainte de vreme, Cristian Popescu. Un Dumnezeu-capcaun domina, cu «dinti cit lopetile», lumea aceasta de desene strimbe, iar copilul din fioroasa poveste spusa de sora vitrega e mica Aglaja insasi, jertfa care fierbe in fata lui, in cazanul infernal cu mamaliga clocotita. Din aceasta copilarie mutilata razbeste tipatul cosmaresc al cartii, jetul ei de viziune celesta si singe. Valoarea acestui document consta in adevarul lui, in acelasi timp artistic si existential. «E frumos, neasemuit de frumos, pentru ca e adevarat», spunea undeva un personaj din Dostoievski.” (Mircea Cartarescu)
 
„...Sa povestesc. E normal sa povestesc lucruri pe care le cunosc, dar cred ca si fantezia unei persoane este autobiografica. Pot sa vad lucrurile cu inima, cu ochii... si de aceea cred ca ceea ce scriu este autobiografie...” (Aglaja Veteranyi)
 
Carte recomandata de
22.11 RON
Varianta tiparită
Adaugă in coș
Adaugă la favorite
Sumar
Despre autor
Aglaja Veteranyi (autor)

Aglaja Veteranyi s-a născut în 1962 la București, într-o familie de artiști de circ. A cutreierat cu trupa nenumărate țări și s-a stabilit, în cele din urmă, în Elveția. Îndrumată de mama ei, care visa să facă din ea un star, a apărut pe scena mai multor varieteuri. A frecventat cîțiva ani un pension, apoi a studiat arta dramatică la Zürich, iar din 1982 i-a început cariera de actriță și de autoare dramatică. Împreună cu René Oberholzer a înființat trupa experimentală Die Wortpumpe (1993), iar împreună cu Jens Nielsen grupul teatral Die Engelmaschine (1996). În 1998 a primit o bursă de la Literarisches Colloquium Berlin. A publicat numeroase poezii în reviste literare și antologii din mai multe țări. În 1999 îi apar volumul de versuri Daruri – un dans al morților și romanul De ce fierbe copilul în mămăligă, tradus în mai multe limbi de circulație, pus în scenă la Teatrul Neumarkt din Zürich, în regia Katkei Schroth și distins cu premiul pentru Cea mai bună carte a anului (Zürich, 1999), Premiul pentru literatură (Berlin, 2000) și Premiul Chamisso (München, 2000). La sfîrșitul anului 2001 Aglaja Veteranyi predase editurii germane DVA al doilea roman, Raftul cu ultimele suflări, care avea să apară un an mai tîrziu. În plină afirmare creatoare, Aglaja Veteranyi se sinucide într-un spital din Zürich, în urma unei depresii, la începutul anului 2002.

Recomandari

Parerea cititorilor
mai multe comentarii..
Lasa un comentariu
Trebuie sa fii logat pentru a putea lasa un comentariu. Log in