Domeniu: Critică și istorie literară -> Poezie
Critică și istorie literară -> Istorie literară
Colecție: CARTEA ROMÂNEASCĂ
Număr pagini: 320
ISBN: 978-973-23-3070-8
Tip ediție: broșată
Format: 130x200
An apariție: 2014
Luminița Corneanu
Leonid Dimov. Un oniric în Turnul Babel
Stoc epuizat
Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din Romania, editia 2015
Nominalizare la Premiile Observator cultural, editia 2015, sectiunea „Debut”
Nominalizare la Premiile Galei Industriei de Carte din Romania, editia 2015, sectiunea „Nonfictiune”

Putin cunoscut marelui public, desi poeti celebri ca Mircea Cartarescu si Emil Brumaru il recunosc drept maestru, Leonid Dimov (1926-1987) este pentru prima data, acum, studiat sistematic, intr-o cercetare monografica. Cu documentele din Arhiva CNSAS pe masa, Luminita Corneanu reconstituie un destin uman si literar dramatic, marcat de tragediile colective ale Romaniei secolului XX, de la prigoana impotriva evreilor din anii ’40 la supravegherea Securitatii in timpul comunismului.
Celebru pentru spiritul lui de fronda, Leonid Dimov, scriitorul care a urinat in 1957 pe statuia lui Stalin, nu avea cum sa scrie altceva decit o poezie iesita din tipare. „Tu, Dimov, faci ceva uluitor, as spune ca schimbi macazul unei intregi literaturi”, ii scria Emil Brumaru in 1968. Analizind resorturile intime ale poeziei dimoviene, cartea de fata arata cum s-a produs aceasta schimbare si in ce fel a influentat Leonid Dimov generatiile poetice de dupa el.
 
„Leonid Dimov, poet ciudat, bufon, ludic, de un grotesc care imprumuta avangardei, combinind o prozodie monodica si o exuberanta risipa semantica, la care ceea ce conteaza e luxurianta perceptiei, iar ceea ce lipseste e coerenta realista a obiectelor, se bucura, iata, de o excelenta monografie, semnata de o tinara cercetatoare comprehensiva, subtila, rafinata – Luminita Corneanu. Aceasta rezolva in chip fericit dificultatile de acces si de parcurs ale operei lui Dimov, oferindu-ne cea mai cuprinzatoare, credibila si autorizata imagine a scriitorului disponibila acum, relevind totodata o voce critica proaspata, decenta si aplicata, de care sigur vom mai auzi.” (Paul Cornea)
 
„Luminita Corneanu il citeste pe Leonid Dimov cu ambitia transparenta a exhaustivitatii, dar si cu modestia asumata neipocrit a scoliastului care a inteles ca autorii clasici ramin inepuizabili. Lectura ei imbina meticulozitatea didactica (expurgata de gesticulatia oficierii ex cathedra) cu o tenacitate de reporter de investigatii. Ca un corolar – si acesta va fi fiind lucrul cel mai important –, monografia pe cit de tehnica, pe atit de empatica a Luminitei Corneanu ne impinge irezistibil spre cartile unui urias poet, mereu de redescoperit.” (O. Nimigean)
9.99 RON
Varianta tiparită
Adaugă in coș
Adaugă la favorite
Sumar
Despre autor
Luminița Corneanu (autor)
Luminita Corneanu s-a nascut in 1977 in satul Motatei, judetul Dolj. A locuit pina la 31 de ani in Craiova, unde a absolvit Colegiul National „Elena Cuza”, clasa de filologie-istorie (1995), apoi Facultatea de Litere a Universitatii din Craiova, specializarea romana-franceza (2000), si a obtinut, la aceeasi universitate, doctoratul in litere in anul 2010, cu teza „Leonid Dimov. Studiu monografic”, aflata la baza acestei carti. A fost profesoara de limba si literatura romana pina in 2009, iar in prezent este functionar public.
In 2003, a debutat publicistic cu o recenzie in revista craioveana Mozaicul. De atunci, a semnat recenzii si articole in Dilemateca, Ramuri, Romania literara s.a.
A fost redactor la revistele Mozaicul, Romania literara si Luceafarul de dimineata. In 2006, a cistigat o bursa a Uniunii Scriitorilor din Romania pentru tinerii scriitori.
In prezent locuieste in Bucuresti, scrie recenzii si editeaza, impreuna cu un grup de prieteni, publicatia independenta Buna dimineata, Bucuresti!

Recomandari

Parerea cititorilor
mai multe comentarii..
Lasa un comentariu
Trebuie sa fii logat pentru a putea lasa un comentariu. Log in