Domeniu: Istorie -> România -> Perioada comunistă
Științe sociale -> Sociologie -> General
Colecție: -
Număr pagini: 224
ISBN: 978-973-46-4338-7
Tip ediție: broșată
Format: 160x235
An apariție: 2014
Florin S.  Soare
Politică și societate în epoca Ceaușescu
Ultimele exemplare
Volum aparut cu sprijinul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc

Volumul include studii recente cu privire la instaurarea regimului Ceausescu in Romania si la efectele pe care le-a avut asupra societatii. Pe baza documentelor de arhiva, dintre care multe inedite, sint prezentate principalele transformari politice si sociale din perioada 1965-1989, de la programele de reconstructie urbana pina la formele de rezistenta a populatiei fata de cultul personalitatii lui Nicolae Ceausescu si modificarea discursului ideologic, cu trecerea de la „marxism-leninism” la „socialismul stiintific”. Analizele centrate pe relatia scriitorilor cu cenzura si puterea, utilizarea poeziei patriotice ca instrument de propaganda in scoala si conditia femeii in comunism sint completate de portrete ale unor personalitati ale epocii, ca Lucian Pintilie sau Nicolae Radulescu.

Intelectualii in tonuri de gri • Comandamentele tematice de propaganda ale poeziei scolare din epoca Ceausescu • Ion Caraion – consilier al Securitatii pe probleme de cultura • „Orfanii comunismului” in proza lui Mircea Nedelciu • Familia, casatoria si divortul intre ideologia comunista si pronatalism • Scriitorul oniric „securizat”: arhivele CNSAS • Intre tipar si sertar. Strategii si optiuni ale scriitorilor in anii ’80. Studiu de caz Ion D. Sirbu • Umor si politica in Romania comunista: viata intre ris si frica
26.92 RON
Varianta tiparită
Adaugă in coș
Adaugă la favorite
Sumar
Despre autor
Florin S.  Soare (coordonator)

Florin S. Soare (n. 1984), absolvent al Facultatii de Istorie din cadrul Universitatii din Bucuresti si al programului de master „Romania in secolul XX” al aceleiasi universitati. Doctor in Stiinte Umaniste al Facultatii de Istorie din Bucuresti si cercetator in cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc. Domenii de interes: structurile de putere ale Partidului Comunist Roman, politici sociale initiate de regimul comunist, tranzitia postcomunista. A mai publicat: Politica pronatalista a regimului Ceausescu. O perspectiva comparativa (in colab., vol. I, Editura Polirom, Iasi, 2010), Politica pronatalista a regimului Ceausescu. Institutii si practici (in colab., vol. II, Editura Polirom, Iasi, 2011), „Controlling and Constraining. The Prohibition of Abortion in 1980’s Romania” (in Elena Barbulescu, People and the State. Divergent Medical Discourses, Editura Mega, Cluj-Napoca, 2011), „Ceausescu’s Population Policy: A Moral or an Economic Choice Between Compulsory and Voluntary Incentivised Motherhood?” (in European Journal of Government and Economics, vol. 2, nr. 1/2013).

Recomandari

Parerea cititorilor
mai multe comentarii..
Lasa un comentariu
Trebuie sa fii logat pentru a putea lasa un comentariu. Log in