Domeniu: Literatură universală -> Americană
Literatură universală -> Umoristică, satirică
Literatură universală -> Urbană
Literatură universală -> Viaţă de familie
Literatură universală -> Beletristică
Colecție: BIBLIOTECA POLIROM -> Actual
Număr pagini: 312
ISBN: 978-973-46-5272-3
Tip ediție: broșată
Format: 130x200
An apariție: 2015
Jess Walter
Viața financiară a poeților
Stoc epuizat
Traducere din limba engleza si note de Bogdan Cosa
 
Considerata una din cele mai bune carti ale anului 2009 de catre Time, Washington Post, Los Angeles Times
 
Matt Prior este un jurnalist economic doborit de marea criza din anii 2000, dupa o dubioasa investitie intr-un site propriu de poezie si analiza financiara. Ramas fara slujba, fara bani si cu o ipoteca pe care n-o mai poate plati, risca sa fie evacuat din locuinta. Mai mult, Matt banuieste ca sotia il insala cu fostul ei prieten din scoala. Dar, cind totul pare sa se indrepte spre un dezastru, fostul jurnalist descopera o oportunitate nu tocmai legala de a face bani: comertul cu marijuana. Cu un umor savuros si o ironie muscatoare, Jess Walter desfasoara in romanul sau o galerie de personaje contemporane absurde si vag grotesti: un avocat ce incheie contracte standard pentru vinzarea de droguri, un director de ziar incompetent si arogant, niste cultivatori de marijuana natingi si induiosatori. Ironia si satira nu exclud insa tusele calde, ce umanizeaza personajele lui Walter, fiinte dezorientate prinse in virtejul unei lumi care si-a pierdut reperele.
 
„O carte de un comic sumbru si o surprinzatoare tandrete.” (Los Angeles Times)
 
„Personajul central al cartii lui Jess Walter seamana cu un Humbert Humbert drogat. Viata financiara a poetilor este cel mai comic roman aparut recent despre stilul de viata american.” (Time)
 
„De la scena cumparaturilor compulsive pe eBay si pina la prezentarea acida si seaca a schimbarilor ce distrug un ziar financiar, cartea aceasta etaleaza o inteligenta periculos de taioasa. Ea ne ofera o interpretare ingenioasa si oportuna a marii crize economice actuale.” (New York Times)
 
„O poveste de un grotesc delicios despre felul cum se duce de ripa un vis american... o critica usturatoare a specificului acestei tari si a «sistemelor ruinate» care ne controleaza. Cartea este condimentata cu tot felul de referinte jucause hiperactuale – Facebook, Wikipedia, ca sa nu mai vorbim de singurul poem care mentioneaza in aceeasi strofa magazinul Costco si postul national de radio –, dar nu-i lipsesc nici consistenta si nici sensibilitatea.” (Washington Post)
 
Volum recomandat de:  
9.99 RON
Varianta tiparită
Adaugă in coș
Adaugă la favorite
Sumar
Despre autor
Jess Walter (autor)
Jess Walter (n. 1965) este unul dintre autorii prestigiosi ai noii generatii de prozatori americani. Nascut in Spokane, statul Washington, Walter a studiat la Eastern Washington University si a facut cariera in jurnalism, scriind articole, eseuri si cronici pentru New York Times, Washington Post si Boston Globe. Ca scriitor, a publicat pina in prezent sase romane si un volum de povestiri, care au obtinut mai multe premii nationale, l-au propulsat in atentia criticilor literari si au cucerit un public larg. Jess Walter a debutat in 2001 cu romanul Over Tumbled Graves, urmat de The Land of the Blind (2003), Citizen Vince (2005), The Zero (2006), The Financial Lives of the Poets (2009) si Beautiful Ruins (2012; Frumoasele ruine, Polirom, 2014). In 2013 a publicat volumul de proza scurta intitulat We Live in Water, in care sint incluse texte aparute in antologii si reviste cu circulatie nationala precum Harper’s, Esquire, Playboy, ESPN The Magazine etc.
In 2005 a primit premiul Edgar Allan Poe pentru cel mai bun roman al anului (Citizen Vince), iar in 2006 s-a numarat printre finalistii National Book Award cu The Zero.
In 2009, romanul Viata financiara a poetilor a fost inclus printre cele mai bune carti ale anului de Time, Washington Post, Los Angeles Times si alte publicatii americane de marca, precum si de National Public Radio. Urmatorul sau roman, Frumoasele ruine, s-a bucurat de acelasi succes si a ajuns, printre altele, pe prima pozitie in topul New York Times.

Recomandari

Parerea cititorilor
mai multe comentarii..
Lasa un comentariu
Trebuie sa fii logat pentru a putea lasa un comentariu. Log in